Élő adásban tiltakoztak a könyvek fóliázása ellen

  • narancs.hu
  • 2023. október 4.

Belpol

A Budapest Pride szervezői egy Libri-áruházban kicsomagoltak néhány művet.

A Budapest Pride szervezői szerda délután élő adásban kicsomagoltak néhány könyvet az egyik Libri-áruházban Kovács Domokos színművész-bábszínész és Papp Éva előadóművész és aktivista segítségével

 A szervezők közleménye szerint a Budapest Pride célja az, hogy a jogtipró rendelkezéseket a lehető leghamarabb hatályon kívül helyezzék, és addig is a lehető legkevesebb kárt okozzák. Ebben szerintük segíthet a nyilvánosság és a példamutató kiállás, ezért tiltakoztak így. Akciójukat polgári engedetlenségnek tartják.

A videón Szakonyi Marci, a Budapest Pride egyik szervezője azt mondja, a magyar demokrácia, a szólásszabadság és az emberi jogok leépítéséhez járult hozzá a 2021-ben elfogadott törvény, amely hazugságra és gyűlöletkeltésre épül, célja az uszítás, a megfélemlítés, és az, hogy az embereket öncenzúrára kényszerítse.

Azzal, hogy a kormányhoz közel álló MCC megvette a Libri kiadót, a törvény megvalósítása még látványosabb lett, elkezdték fóliába burkolni a veszélyesnek ítélt könyveket, illetve egyes műveket eltávolítottak a fiataloknak szánt könyvek közül. Bírságolt is a hatóság – emlékeztetett az aktivista. Ezért, ez ellen tiltakozva mentek el szerdán egy Libri-üzlethez, hogy odabenn, a fólia eltávolításával tiltakozzanak. El is magyarázták, hogy a jogegyenlőség előmozdítása érdekében csomagolják ki a könyveket. Az akció erőszakmentes volt. A résztvevők felajánlották a könyvesboltnak, hogy megtérítik a fólia árát, de a boltvezető erre nem tartott igényt. 

 A Budapest Pride az akcióról szóló közleményben arra biztat mindenkit, különösen az írókat, költőket, könyvkiadókat és forgalmazókat, hogy szervezzenek hasonló akciókat a gyűlöletkeltő intézkedések ellen. 

Ez a cikkünk többek közt arról szól, hogyan zajlik a fóliázás, és milyen következménnyel járhat, ha ilyen fóliaellenes mozgalom indul:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk