Előbb volt meg az ítélet, mint a tárgyalás - bukott a bíró

  • narancs.hu
  • 2023. október 20.

Belpol

Lebeszélte a bíró a vádlott ügyvédjével, mi lesz majd a büntetés. Hangfelvétel készült róla.

A múlt héten lemondott a Debreceni Törvényszék egyik bírája, miután egy több vádlottas költségvetési csalási ügy tárgyalásán lejátszottak egy hangfelvételt, amelyen az volt hallható, hogy Kálmánczi Antal bíró egy bizalmas beszélgetésben előre elmondta, milyen ítéletre számíthatnak a szereplők. 

A költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban szereplő ügyvédek a bíró kizárására tettek indítványt, amelynek elbírálása okafogyottá vált figyelemmel arra, hogy dr. Kálmánczi Antal 2023. október 13-án bírói tisztségéről indoklás nélkül lemondott. Kálmánczi nevét eltávolították az Országos Bírósági Hivatal bírói nyilvántartásából, írja a 24.hu.

A Kálmánczi által elnökölt háromtagú bírói tanács egy olyan nagyszabású büntetőügyet tárgyalt, melyben bűnszervezetben elkövetett cselekményekkel vádolták meg több vagyonvédelmi cég tulajdonosát és vezetőjét. A vádlottak közé kerültek a cégek alkalmazottai, a szolgálatvezető és a könyvelők is. A bírósági eljárás során meghallgattak egy hangfelvételt, ami után kitört a botrány. 

 A 12 perces beszélgetés a bíró és a büntetőügy egyik szereplőjének ügyvédje között zajlott. Az hallható rajta, hogy Kálmánczi előre elmondja, milyen mértékű büntetés kiszabását tervezi az ügyvéd által képviselt vádlottra. A leirat szerint ez hangzott el: "Én nektek 3 év 6 hónapnál nem akarok többet adni, 4 év volt a koncepció, de én ebben lejjebb tudok menni – mondom – egy fél évvel. Nem ígérem, hogy a tábla egy picit nem fog rajta súlyosbítani. De az sanszos, hogyha Sz.-nek ugye 5 év 2 hónapot fogok adni, ezt már megbeszéltem az ügyvéddel, akkor Sz. terhére már jogerős is a felfüggesztett…Direkt nem akarom elkülöníteni a vádlottakra, hogy lehessen hivatkozni a belső arányosságra. Tehát próbálok huncutkodni. (…) Ne vegyétek tudomásul, mindenképp fellebbezzétek meg enyhítésre, hátha a tábla még lejjebb viszi a belső arányosság miatt, jó? Erre figyeljetek oda mindenképp!"

Korábban Kálmánczi vezette a törvényszék korrupcióellenes munkacsoportját.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk