Először elvette a kormány a gödi önkormányzattól, majd 42 milliárddal megdobta

  • narancs.hu
  • 2020. április 23.

Belpol

A Samsung-gyár területe körül megy a kormányzati kavarás.

"Miután a kormány pénteken a veszélyhelyzetre hivatkozva elvette az ellenzéki vezetésű Gödtől a Samsung-gyár területét, majd az ezzel járó adóztatási jogokkal együtt a fideszes többségű Pest Megyei Önkormányzatnak adta, most 42 milliárdos infrastrukturális fejlesztéseket rendelt el rajta, hogy előkészítse a dél-koreai vállalat terjeszkedését" - írja a 444.hu.

A Samsung Gödön építi Közép-Európa legnagyobb akkumulátorgyárát.

A város ellenzéki polgármestere a kormány einstandjáról azt írta: "A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti.” És hozzátette: „a jövőben sem az önkormányzatnak, sem az gödi lakosoknak nem lesz beleszólása abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek”.

Miután a kormány elvette Gödtől a Samsung-gyár területét, egy szerdán megjelent határozatból kiderült: a gödi ipari park területén az állam 7,1 milliárd forinttal támogatja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, ezen felül pedig a terület energiaellátásához kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéséhez 22,5 milliárd forintot  biztosítanak. Ehhez jön még az iparterület gázellátáshoz kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésére  415 milliót, a a vízközmű hálózatra pedig 11,9 milliárd - írja a 444.hu.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a Samsung magyarországi üzeme számára javasolt állami támogatás ügyében

Nem valószínű, hogy a vissza nem térítendő 108 millió euró összegű támogatás megfelel a regionális támogatási iránymutatásban meghatározott összes releváns feltételnek. A Bizottságnak kétségei vannak afelől, hogy az intézkedés ösztönző hatással jár-e. Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal Magyarországnak az a terve, hogy 108 millió euró összegű állami támogatást nyújt a Samsung SDI Magyarország Zrt.

Figyelmébe ajánljuk