Palkovics: május elejétől fokozatosan újraindulhat az élet

  • narancs.hu
  • 2020. április 23.

Belpol

Ez lesz a védekezés második szakasza.

„A magyar egészségügy felkészültsége lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a gazdaság újraindítására, ez azonban csak fokozatosan, szigorú menetrend mellett történhet meg.” – áll abban a bejelentésben, melyet a 444 szúrt ki az innovációs és technológiai minisztérium honlapján. A portál hozzátette azt is, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte a mai kormányinfón, hogy minisztertársa, Palkovics László még a mai nap folyamán nyilvánosságra hozza azokat a matematikai modellszámításokat, amelyeket a járvány tetőzésével kapcsolatban készítettek a kormány tudományos tanácsadói. Erről nem volt szó. Helyette az online tudományos konferencián dicsérte a kormány eddigi munkáját, amelynek köszönhetően szerinte Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését.

A szövegben hosszas öntömjénezést követően azt írja: „Az új koronavírus tehát nem tudott utat törni, a hatékonynak bizonyult korlátozó intézkedések elrendelése óta a nem intézményi halmozódásokhoz köthető megbetegedések száma meglehetősen stabil. Az országos kiterjedésű járványt a védekezés első fázisában sikerült elkerülni Magyarországon.”

A jövőről azt mondja: „A védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuló meghatározása. A hazai kutatási kapacitások, a tudományos élet képviselőinek szakértelme rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.”

Figyelmébe ajánljuk