Elvitték az embercsempészek autóit a határ mellől

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Belpol

A 133-ból 14-et valaki elvitt, miután megjelent rajta a hivatalos értesítés, a többit a kormányhivatal szállíttatta el.

133 roncsautót vittek el a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal intézkedése nyomán a déli határ melletti települések környékéről.

Ez az összes olyan jármű, amelyet az embercsempészek hagytak hátra decemberig földúton, erdőben vagy akár tanyák közelében, amikor a rendőrök üldözték őket.

A gazdátlanná vált kocsikat, ha nem is törtek össze, napok alatt megszabadították minden eladható alkatrésztől az erre specializálódott tolvajok.

A hátrahagyott roncsok bosszúságot okoztak a helybelieknek, az önkormányzat pedig nem tudott velük mit kezdeni. 

A Magyar Narancsnak idén februárban Papp Renáta ásotthalmi polgármester arról beszélt, a hatályos jogszabályok alapján az önkormányzati területen talált gazdátlan autót tíz napig hagyni kell, hátha érte jön a tulajdonosa, csak azután lehet keresni, kié a kocsi. El lehet vitetni őrzött telephelyre, és ha megkerül a gazda, rá lehet terhelni az őrzés költségét, majd 90 nap múlva elárverezni. Ez a jogszabály épp a kocsikat villámgyorsan szétszerelő rontó-bontó brigádok tevékenysége miatt nem volt életszerű.

A magánterületen hagyott autókkal hasonló problémák adódtak.

A helyiek panaszai nyomán aztán elkészült és november 16-án életbe lépett a kormányrendelet, amely az ilyen kocsik elszállíttatására kijelölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt. Az önkormányzatok által megtalált és bejelentett roncsokat kevesebb mint egy hónap alatt eltüntette az állam.

A jogszabály szerint a kormányhivatal a járműveken előbb értesítést helyez el, majd négy nap elteltével az autókat egy központi, szegedi telephelyre szállíttatja. A járművek alvázszámát, illetve – amennyiben ismert – motorszámát és rendszámát a kormányhivatal honlapján közzéteszi.

Az MTI híre alapján a december 8-án bejelentett 133 kocsi közül 14-et – miután megjelent rajtuk az értesítés – valakik elvittek. A maradék 119 autóroncsot a kormányhivatal szállította el Ásotthalom, Bordány, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Ruzsa, Szeged és Zákányszék térségéből.

A hivatal emlékeztet, „az illegális migráció eredményeként továbbra is lehetnek hasonló autóroncsok a jogszabály illetékességi területén, ezért a korányhivatal arra kéri az érintett polgármestereket, hogy amennyiben ilyen járművet észlelnek, a kialakult eljárásrendnek megfelelően tegyék meg a bejelentéseket”.

A címlapkép Kuklis István felvétele, az Ásotthalom melletti erdőben készült

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk