Emlékirat egy egymilliárdos olajbűntényről: Meggyónta

szerző
Bod Tamás
publikálva
2001/13. (03. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az APEH Békés megyei adónyomozói 2000. május 31-én a megyei rendőr-főkapitányság kommandósai segítségével hétvégi házában vették őrizetbe Dávid Pétert; a letartóztatott tavaly június eleje óta előzetesben várja ügye lezárását. A Fehér- és a Fekete-Körös összefolyásánál foganatosított rendkívüli intézkedést két körülmény indokolta: egyrészt a viharsarki adónyomozók létszáma mindössze hat, másrészt feltételezhető volt, hogy a kiszemelt célszemélynek fegyvere van. (Dávid Péter neve felbukkant egy korábbi, meglehetősen zavaros gyulai történetben is, lásd: Megütötték a bokáját, Magyar Narancs, 2000. november 2.)

Az APEH Békés megyei adónyomozói 2000. május 31-én a megyei rendőr-főkapitányság kommandósai segítségével hétvégi házában vették őrizetbe Dávid Pétert; a letartóztatott tavaly június eleje óta előzetesben várja ügye lezárását. A Fehér- és a Fekete-Körös összefolyásánál foganatosított rendkívüli intézkedést két körülmény indokolta: egyrészt a viharsarki adónyomozók létszáma mindössze hat, másrészt feltételezhető volt, hogy a kiszemelt célszemélynek fegyvere van. (Dávid Péter neve felbukkant egy korábbi, meglehetősen zavaros gyulai történetben is, lásd: Megütötték a bokáját, Magyar Narancs, 2000. november 2.)

Jelez az APEH

Az adónyomozók 1999 elején az APEH Békés Megyei Igazgatóságának jelzése alapján rendeltek el nyomozást adócsalás és más bűncselekmény alapos gyanúja miatt a Goldív-Trans Kft. ügyében ismeretlen tettesek ellen. Az adóhatóságnak feltűnt, hogy a gazdasági társaság 1998 áprilisától 1999 áprilisáig gázolajat forgalmazott a Körös Volán Rt.-nek, ám a beszerzésekről semmiféle bizonylatot nem tudott felmutatni. Tovább erősítette a gyanút, hogy a cég nem vámkezeltetett import gázolajat, és egyetlen honi gázolaj-forgalmazótól sem vásárolt.

A Békés Megyei Főügyészségen elkészült és a megyei bírósághoz benyújtott vádiratról rendezett gyulai sajtótájékoztatón részt vevő Burillák Attila, az APEH szóvivője a történetet - nagyságrendje és viszonylagos bonyolultsága ellenére is - banálisnak nevezte. Elmondta: a közel öt éve halott Molnár László kapcsolatai révén piacot szerzett ismeretlen eredetű és a szabványoknak nem megfelelő gázolajnak. (Az eleki Molnár László halálának a körülményei máig sokakban kételyeket ébresztenek. Egy nemrégi sajtóhír szerint az elhunyt olajkereskedő bátyja állítólag tízmillió forintot fizetett az Országház kapujában Pallag László országgyűlési képviselőnek, hogy a volt olajbizottsági elnök járjon közbe: a hozzátartozókat ne túrják ki Molnár vagyonából. Az értesülést utóbb semmiféle adat nem támasztotta alá. Bővebben lásd: Tízmillió forintos kérdés, Magyar Narancs, 2001. február 22.)

"Molnár és Dávid ismerték egymást, és közös üzleti érdekeltségeik voltak, így nem meglepő, hogy az eleki vállalkozó halála után egyes cégeinek irányítását Dávid vette át" - mondta a sajtótájékoztatón Fazekas Géza, a Békés Megyei Főügyészség munkatársa.

"Amennyiben valamelyik kft.-nél az adóhatóság vizsgálódni kezdett - folytatta a banális történet előadását Burillák -, úgy a cég eltűnt, és új névvel, új köntösben ugyanott folytatta, ahol elkezdte. Ennek szakadt vége 1999 tavaszán. Itt azonban megkerülhetetlen a Körös Volán Rt. vezetőinek a felelőssége is" - jegyezte meg a szóvivő. Egy alkalommal két, máig azonosítatlan román személy vette meg az egyik társaságot.

Zárt pályázat

A Békés megyei közlekedési vállalat vezetői zárt pályázatban hirdették meg az üzemanyag-beszerzést, amelynek elbírálása - minden jel szerint - vezérigazgatói hatáskörben történt. Burillák Attila szerint vannak arra utaló jelek, hogy minden liter gázolaj után pénzt kaptak a vezetők. Így már érthető, hogy a felmerült minőségi problémák ellenére miért nem szakította meg a vállalat a kapcsolatot a szállítókkal. A három beszállító cég mögött ott találni Dávid Pétert és Morár Jánost. (A sajtótájékoztatón csak monogrammal jelezték a vádlottak vezetéknevét.)

A gázolaj-értékesítésről szóló számlákat a vevő (!) állította ki. Az ügyészség megállapította: a számlákat a Körös Volán Rt. egyik Optima írógépén írták meg. A most kezdődő büntetőperben ugyanakkor nem vádlottként, hanem tanúként szerepelnek a közlekedési vállalat volt vezetői. Igaz, a többségi tulajdonos ÁPV Rt. még jóval az adóhatósági vizsgálat lezárulta előtt - feltehetően levonva bizonyos következtetéseket - indoklás nélkül és rendkívüli felmondással menesztette az ügyletben vélhetően érintett vezetőket.

A több ezer oldalas nyomozati irat nyomán készült vádirat megállapítása szerint a Dávid Péter érdekeltségébe tartozó vállalkozások - a Trans-Fix C. Kft., a Trans-Onyx Kft. és a Goldív-Trans Kft. - 1996 és 1999 között csaknem 11 millió liter azonosítatlan, igazolatlan és szabványon kívüli gázolajat hoztak forgalomba, s mindenekelőtt a békéscsabai székhelyű Körös Volán Rt.-nek és az eleki Haladás Szövetkezetnek adták el. A vádirat szerint a nyolc elkövető terhére az áfa, a fogyasztási és a jövedéki adó, valamint az útalap-hozzájárulás meg nem fizetése miatt közel 1,1 milliárd forint adóhiány állapítható meg. Az APEH Bűnügyi Igazgatósága Békés Megyei Nyomozóhivatala a nyomozás során birtokába jutott információk alapján csempészet alapos gyanúja miatt is feljelentést tett a VPOP Nyomozóhivatalánál annak kiderítése érdekében, hogy a gázolaj-forgalmazással foglalkozó cégek honnan szerezték be az üzemanyagot. (Gyaníthatóan külföldről; ha így lenne, akkor a legvalószínűbb beszerzési forrás román oldalon található.) A Körös Volán Rt. volt vezetői cselekvőségének megállapítását is kérik az adónyomozók: "Ha beigazolódik a gyanú, akkor hűtlen kezeléssel vagy gazdasági vesztegetéssel vádolhatják a közlekedési cég egykori vezérkarát" - mondta Fazekas Géza ügyész.

A nyolc vádlott közül hárman a Körös Volán alkalmazottai. Egyikük középvezető, a másik kettő kútkezelő volt; ők közvetlen kapcsolatban álltak azzal a három céggel, amelyek a zárt pályázat "elnyerése" után az azonosítatlan eredetű és nem szabványos üzemanyagot szállítottak a közlekedési vállalatnak.

A regényes elem

A másodrendű vádlott, Morár János előzetes letartóztatása idején egy általa regénynek nevezett, több mint százoldalas, kézzel írott írásműben összefoglalta az olajozás honi történetét; ezt a vádhatóság okirati bizonyítékként használja fel a büntetőperben.

Fazekas Géza ügyész lapunknak elmondta: a vádlott 1991-től 1999-ig rögzítette az általa tudottakat. Hozzátette: a leírtak megerősítik a másodrendű vádlott vallomását, bár jellege miatt az írásmű meglehetősen szubjektívnek tekinthető. Mint megtudtuk, a vallomás írója a történteket nem helyezte tágabb összefüggésbe, ám így is kényelmetlen helyzetbe hozhat néhány embert a dolgozat, amelynek tartalmával a szélesebb közönség a bírósági tárgyalásokon részletről részletre megismerkedhet.

A büntetőper tárgyalása várhatóan ősszel kezdődik Gyulán, a Békés Megyei Bíróságon.

Bod Tamás

szerző
Bod Tamás
publikálva
2001/13. (03. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra