4-es metró

Miért 30 millió euró kötbért fizetünk a Siemensnek?

  • - zsip -
  • 2013. február 11.

Belpol

Lapunk pert indított, hogy megtudjuk, mekkora összegről szólt az a tanácsadói javaslat, amely alapján 9 milliárdos kötbért fizetnek az adófizetők a Siemensnek a 4-es metróval kapcsolatban. A BKV arra hivatkozott a tárgyaláson, hogy nincs még végleges döntés a kötbér összegéről, pedig a közgyűlés már döntött.

„A közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános” – így szól a Fidesz-kormány által alkotott, 2011-ben hatályba lépett információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvény 27. paragrafusa. Ezt az eszközt egyre többször vetik be a hatalmat gyakorló szervek, hogy megtagadják adatok nyilvánosságra hozását.

A Magyar Narancs a négyes metró független mérnöki, műszaki ellenőri feladatait 2013-ig ellátó Eurometro Mérnökiroda Kft.-t kereste meg. Azt a szakvéleményét kértük ki, amely arról szólt, hogy a metró biztosítóberendezéseit szállító Siemensnek hány euró kötbért fizessen ki a főváros. A német multi azért követel kötbért, mert a kivitelezés többéves csúszása miatt nem tudta időben kezdeni az eszközök telepítését. A sajtóhírekben múlt ősszel az jelent meg, hogy a német cég 70 millió eurót követelt a fővárostól, amely azt lealkudta 30 millióra. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az adófizetők által kifizetendő összeg megegyezik-e a szakmai javaslattal, vagy más tényezők is befolyásolták a végső alkut. Az Eurometro a projekt megvalósításában közreműködő DBR Metro Projektirodához irányított, arra hivatkozva, hogy nem ő kezeli az adatot. A DBR október 31-én megtagadta a dokumentum kiadását, hivatkozva az infotörvény idézett passzusára, a folyamatban lévő választott bírósági eljárásra, és arra, hogy ehhez a Siemens hozzájárulása is szükséges.

A Magyar Narancs újságírója ezt követően a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet segítségével pert indított a megítélésünk szerint közérdekű adat megismerése érdekében. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a múlt héten tartotta az első tárgyalást, amelyen adatkezelőként a BKV jelent meg. A BKV ellenkérelmében többek között arra hivatkozott, hogy a 100 millió forintot meghaladó követelés ügyében a Fővárosi Közgyűlés jogosult dönteni. Azt állította, hogy az egyeztetési folyamat a mai napig nem zárult le, álláspontja szerint „a mérnök határozata nem végleges döntés”, az adat ezért is titkolandó. Ennek az érvelésnek azonban ellentmond, hogy a Fővárosi Közgyűlés október 31-i zárt ülésén már határozott a kötbér kifizetéséről. Tizenkilenc támogató szavazattal arról döntöttek, hogy a BKV 30 millió 250 ezer eurót fizet a Siemensnek, a projekt megvalósításának határidejét pedig 2010. április 26-ról 2014. március 31-re módosította. Vagyis a szükséges döntés, megítélésünk szerint, megszületett, tehát a közösségi és hazai adófizetők nyugodtan megismerhetnék, milyen szakvélemény alapján fizet ki 9 milliárd forint kötbért a főváros. A határozat arról is szól, hogy a megállapodáshoz már csak a közreműködő szervezet és a kormány formális jóváhagyására van szükség.

Mint arról beszámoltunk, decemberben a Nemzetgazdasági Minisztériumot kötelezte arra a bíróság első fokon, hogy adja ki a Malév pénzügyi rendbetételéről szóló, 2010 végén keletkezett, 27 millió forintba kerülő tanulmányt. Ezt ugyancsak döntés-előkészítői jellegére hivatkozva akarta továbbra is titokban tartani a minisztérium, miközben már hónapok óta folyamatban van a társaság felszámolása.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.