Európai Polgár díjat kapott a Tanítanék Mozgalom

  • narancs.hu
  • 2023. október 13.

Belpol

Törley Katalin a díj átvételekor arról beszélt, az oktatás célja, hogy mindenki szabad és autonóm európai polgárrá váljon.

A Tanítanék Mozgalom lett az Európai Polgár díj idei magyarországi kitüntetettje. A díjat Törley Katalin, a Kölcsey Gimnázium kirúgott tanára vette át a szervezet nevében. 

A díjat 2008-ban alapította az Európai Parlament és minden évben olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. Dobrev Klára európai parlamenti képviselő (Európai Szocialisták és Demokraták), a díjazott felterjesztője, a budapesti Európa Pontban megtartott díjátadó ünnepségen elmondta:

„A Tanítanék Mozgalom azon kevesek közé tartozik, akik nem hajlandóak lehajtott fejjel elfogadni az őket ért csapásokat. Annyit akarnak, hogy hagyják őket szabadon tanítani, és egyszerűen megélhessenek imádott hivatásuk gyakorlásából.”

„A Tanítanék Mozgalom egyetlen szóval kifejezve: inspiráló. Inspiráló és példát mutató, mert azt üzeni egész Magyarországnak, hogy nem vagyunk többé alattvalók. Ha méltánytalanság történik velünk, nem kell hallgatnunk, nem kell tudomásul vennünk, hanem megszervezhetjük magunkat, hallathatjuk hangunkat, megküzdhetünk igazunkért” – tette hozzá a politikus.

Törley Katalin a díj átvételekor arról beszélt, „az oktatás célja, hogy mindenki szabad és autonóm felnőtté, szabad és autonóm emberré, szabad és autonóm magyar állampolgárrá és szabad és autonóm európai polgárrá váljon.”

A Tanítanék Mozgalom 2022 tavasza óta koordinálja a polgári engedetlenségi mozgalmat, amelyben a pedagógusok sztrájkjogának csorbítása miatt 400 iskola, 8000 tanár és még több diák vett részt. A szervezet egy alapot is létrehozott a sztrájkban vagy polgári elégedetlenségben részt vevő tanárok támogatására. Törley Katalin legutóbb tavaly december, Palya Tamás közösen adott interjút lapunknak.

(Címlapképünk forrása: Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodája)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk