Ezt az akciót nem a sztrájkra vonatkozó szabályok alapján kell megítélni

  • narancs.hu
  • 2016. március 29.

Belpol

Az Eötvös Károly Intézet álláspontja a tanárok március 30-ra tervezett tiltakozó akciójáról és a pedagógusok sztrájkjogáról.

“Az Eötvös Károly Intézet jogi elemzést készített a március 30-ra bejelentett egyórás „tanársztrájk” alkotmányos körülményeiről.

A részt vevő pedagógusok célja a kormány oktatáspolitikájának bírálata. Ezt az akciót nem a sztrájkra vonatkozó szabályok alapján kell megítélni, hanem, elemzésünk szerint, a résztvevők cselekedetének jogi mérlegelése során a véleménynyilvánítás szabadsága és a polgári engedetlenség szempontjait együtt kell figyelembe venni.

A tanárok, noha az akció során alkotmányos alapjogukat gyakorolják, ez, miközben jogi helyzetükre jelentős hatással van, nem mentesíti őket a munkavégzés megtagadásának munkajogi következményei alól. Ezzel az akcióban részt vevő pedagógusok is tisztában vannak. Az Eötvös Károly Intézet álláspontja szerint azonban a munkajogi szankció, tekintettel a véleményszabadság alkotmányos védelmére, semmiképpen nem lehet terhesebb annál, mintha a résztvevők más, politikailag semleges okból mulasztották volna el a tanóra megtartását; ellenkező esetben a munkáltató megsértené az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét.

Az elemzés kitér a szülők és a gyerekek véleményszabadságának gyakorolhatóságának problémájára, megállapítva, hogy, miközben a szülőknek és a diákoknak joguk van a tiltakozó tanárok iránti szolidaritásukat kifejezni, a szülőket és, sajátos helyzetük miatt még fokozottabb körültekintéssel a diákokat, sem az akcióban való részvételre, sem az attól való tartózkodásra nem szabad felhívni vagy őket erre késztetni.

Az elemzés második része pedig arról szól, hogy a sztrájkjog a tanároknak a nemzeti együttműködés által ma korlátozottan biztosított jogi keretek között a munkabeszüntetésig elvezető egyeztető eljárások, a még elégséges szolgáltatás biztosítása, a figyelmeztető sztrájk során, valamint a sztrájk miatt el nem végzett munka bepótlása terén, az általános jogi szabályozás és a közoktatással kapcsolatos felsőbírósági döntések alapján meddig terjednek jogaik, és mik az adott helyzetben esetleges teendőik.

Az Eötvös Károly Intézet teljes elemzését az alábbi linkre kattintva olvashatja.


Budapest, 2016. március 29."

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.