Felfüggesztette a hatóság a gödi akkugyár bővítését

  • narancs.hu
  • 2024. május 29.

Belpol

A Párbeszéd-Zöldek szerint most látszik, hogy érdemes küzdeni.

Nem ad engedélyt a kormányhivatal a gödi akkumulátorgyár további bővítésére – tette közzé a Facebookon Szabó Rebeka országgyűlési képviselő (Párbeszéd–Zöldek). Az ellenzéki politikus részsikernek nevezi ezt a fejleményt.

A Samsung SDI tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét januárban bíróságon támadta meg a Göd-ÉRT egyesület, mondván, amikor a következő tíz évre szóló dokumentumot kiadták, nem vették figyelembe a hatóságok az üzemnek tulajdonítható zajszennyezést, megengedőek voltak a levegő- és vízszennyezés mértéke és a gyártás során felgyülemlő hulladék ügyében.

A Budapest Környéki Törvényszék úgy döntött, a per lezárultáig nem érvényes az engedély. Ettől azonban az üzem dolgozik tovább.

 

 Az egyesülettel együtt a Párbeszéd–Zöldek is tüntetett annak érdekében, hogy a kormányhivatal tartassa be a törvényt a gyárral, és ne engedje, hogy hatályos engedély nélkül is működjön. 

A termelés továbbra is folyik, viszont az üzem legutóbbi kérelmének, amely a működés bővítésére, a kapacitás növelésére vonatkozott, nem adott helyt a hatóság. Így elvileg nem épülhetnek meg az új kazánok, az akkumulátorcella-gyártósor, és – legalábbis Szabó Rebeka bejegyzése szerint – „az évente felhasználandó oldószerek mennyisége sem emelkedik 14 477 tonnáról 22 ezer tonnára. Persze az lenne a fontos, hogy ez így is maradjon.”

A politikus emlékeztet, a bátonyterenyei akkumulátorbontó üzem működését is a Párbeszéd-Zöldek tiltakozása nyomán függesztették fel, a gödi ügyben pedig a civileket más ellenzéki pártok is segítették. Most látszik, van értelme kiállni az egészséges környezethez való jogért.

A párt szerint nem kell Magyarországon több akkugyárat engedélyezni, és a meglévőket is úgy szabad működtetni, hogy maradéktalanul betartsák a környezetvédelmi előírásokat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk