Felfüggesztettet kapott hat végrehajtó, akik elismerték, hogy Schadl Györgytől pénzért kapták a pozícióikat

  • narancs.hu
  • 2023. május 4.

Belpol

Megbánták a tetteiket. 

Felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kaptak, valamint öt évig eltiltották a végrehajtástól azok a vádlottakat, akik korábban már beismerték bűnösségüket az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében, a Schadl-Völner-perben – tudósított a Telex

A Fővárosi Törvényszéken az ügyben egyelőre csak az előkészítő üléseket tartották meg. Még februárban, az első három napon arról kérdezték a vádlottakat, bűnösnek vallják-e magukat vagy sem. Hatból hét vádlott elismerte, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar – időközben lemondott – elnöke, Schadl György segítségével úgy lettek végrehajtók, hogy vállalták: a leendő végrehajtói irodájuk nyereségének egészét vagy egy részét visszaadják Schadlnek, ami néhány esetben többszázmilliós összegeket jelentett. Cserébe Schadl segített a kinevezésükben, és többen havi egy-két milliót is visszakaptak tőle. Schadl György az ilyen kinevezésekkel pedig rendre jó ismerőséhez, az igazságügyi miniszter helyetteséhez, Völner Pál államtitkárhoz fordult.

Több védő az ítélet előtt azt kérte a bíróságtól, védenceiket ne tiltsák el a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól, és szabjanak ki az indítványozott ötmilliós pénzbüntetésnél kevesebbet. A vádlottak az utolsó szó jogán annyit mondták, megbánták a tetteiket.

A csütörtöki ítélettel mind a hat végrehajtó három-négy év felfüggesztett börtönbüntetést és öt-ötmillió forintos pénzbüntetést kapott, emellett öt évig eltiltották őket a végrehajtói munkától (azt a bíróság nem tartotta arányosnak, hogy minden jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltsák őket).

Egyetlen végrehajtó maradt már csak a vádlottak padján, aki nem ismerte el bűnösségét. Az ő ügye büntetőperben folytatódik tovább a bíróságon, számolt be a Telex. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk