Felmentette a Kúria a menekülteket rugdosó László Petrát

  • narancs.hu
  • 2018. október 30.

Belpol

Nem bűnös! Nem történt garázdaság, csak rendzavarás. De az meg már elévült.

Jogerősen is garázdaság vétségét állapította meg tavaly októberben a Szegedi Törvényszék a Röszke külterületén, a szerb–magyar határnál a rendőrsorfal mögül kitörő menekültek rugdosásával megvádolt operatőr ügyében.

Az operatőr a menekültválságról tudósított, amikor a határ mentén és a rendőri intézkedés elől elfutó több száz migráns rohama közben két embert lábon rúgott, egyet pedig megkísérelt megrúgni.

A Kúria felülvizsgálta az első és másodfokú ítéletet. László Petrát bűncselekmény hiányában felmentették – írja az MTI.

A Kúria megállapította, hogy az első- és másodfokon eljárt bíróságok megsértették a büntető anyagi jog szabályait, amikor a terhelt bűnfelelősségét megállapították, és vele szemben intézkedést (próbára bocsátást) alkalmaztak. A Kúria közleménye szerint a megvádolt operatőr cselekménye – kihívó közösségellenesség hiányában – nem valósította meg a garázdaság vétségét, ám olyan jogtalan, erkölcsileg is helyteleníthető és törvény által szankcionált magatartás volt, amely a rendzavarás szabálysértési tényállását merítette ki. A szabálysértés azonban már elévült, ezért az eljárást meg kellett szüntetni.

Szerény javaslat a László Petra-díj megalapítására

Most, hogy Zsigmond Vilmos, Kovács László, Koltai Lajos után újra van világhírű magyar operatőr, fontos lenne egy róla elnevezett nemzetközi díj is. Mint a Puskás-díj a labdarúgásban. A FIFA egyre sokasodó korrupciós botrányai, Sepp Blatter elnök úr tagadhatatlan tekintélyvesztése és Puskás Öcsi özvegyének szomorú eltávozása miatt, valljuk be, a Puskás-díj fénye egy kicsit veszített erejéből.

 

Figyelmébe ajánljuk