Felmondta a kormány a Nyugati pályaudvar továbbtervezéséről szóló szerződést

  • narancs.hu
  • 2023. január 17.

Belpol

Egyelőre megmarad a felüljáró.

Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára a kormány felmondta a Nyugati pályaudvar tavaszi tervpályázata kapcsán a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést – írja a Telex a keddi Magyar Közlöny alapján. 

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) második pályázatának projektjei közül nagy meglepetésre – Lázár János javaslata alapján – kivették a 21_HU-TG-BUD-TUNNEL-NYUGATI-M számon megkötött Támogatási Megállapodást, konkrétan a Nyugati továbbtervezésére vonatkozó szerződést. Ez azért is meglepő, mert a projektre Magyarország már elnyert 1,1 milliárd forintot, most azonban úgy tűnik, inkább visszaadjuk a pénzt, minthogy folytatódjon a Fürjes Balázs idejében elkezdett tervezés.

Nem egészen egy éve jelentette be Fürjes Balázs, akkor még Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, hogy a világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát. A tervek szerint háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugatit, amit a későbbiekben vasúti alagút köt majd össze a Déli pályaudvarral. Az Eiffel-csarnokból kikerülnek a vonatok, a csarnok melletti parkolót és buszpályaudvart felszámolják, parkosítják, a Nyugati téri felüljárót elbontják. Az építkezésre legalább 12 évet szántak.

Pár hónappal később már Vitézy Dávid, az akkori Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkáraként közölte: a győztes terv előkészítési munkáinak megkezdésére a Nemzeti Közlekedési Központ az EU 27 tagállama közötti versenyben pályázati úton elosztott vasútfejlesztési források terhére 2,8 millió eurót, azaz kb. 1,1 milliárd forint forrást nyert el.

A kormány október 24-én egy határozat szerint még támogatta a projektet, azóta úgy tűnik, változott a helyzet. A hivatalos indoklás szerint

„a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt fújták le a tervezést.

Az 1,1 milliárdot bár Magyarországé már elnyerte, hivatalosan még nem valószínű, hogy megérkezett volna az összeg, így a kormány gyakorlatban visszaadja azzal, hogy lemond róla. Igaz, a háború és a rezsivédelem már tavaly októberben is javában dúlt.

A friss kormányhatározatban szereplő projektlistán szerepel a Déli Körvasút, a Debrecen–Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztése, kapacitásnövelés a magyar–ukrán vasúti határforgalomban, a Hegyeshalom–Rajka vasútvonal korszerűsítés kivitelezési munkái, a Gubacsi vasúti híd a teherforgalom elvárásainak megfelelő átépítése, és a csepeli Szabadkikötő fejlesztése.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.