Félnek este kimenni Hajdúszoboszlón a vendégmunkások miatt

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 21.

Belpol

Török és filippínó vendégmunkások érkeztek a városba, akik érzik, hogy félnek tőlük, nem látják őket szívesen. 

A nyáron pánik tört ki Hajdúszoboszlón: mendemondák, pletykák terjedtek arról, hogy vendégmunkások támadtak meg férfiakat, nőket, volt, aki azt terjesztette, hogy egy lány meg is halt a kórházban a támadás következtében. Az ijedelem akkorára nőtt, hogy az ügyben megszólalt a polgármester és a rendőrkapitány is, és mindenkit arról biztosítottak, hogy semmi ilyesmi nem történt – írja az rtl.hu

A portál cikke szerint város közösségét megosztja, hogy „ázsiai kinézetű” vendégmunkások érkeztek a településre. A külföldiek Debrecenben dolgoznak, vagy a BMW-gyárban, vagy az épülő új akkumulátorgyárban. 

„Teljesen idegenekkel, nagy szakállú emberekkel találkozunk, hogy az ember csak bámul”

– mondta a csatorna Házon kívül című műsorának egy helyi lakos, Váradi Ferencné. Más így vélekedett: „Szerintem nem mernek az emberek kimenni a sétálóutcára. Tegnap este elmentünk sétálni, hátrafelé nézegettem, hogy nem jön-e utánam valaki, nincsen-e véletlenül gyanús alak. Én félek”

A helyiek attól is félnek, hogy elveszik a munkájukat. A lap emlékeztet, minden, amit a városban mondtak, összecseng a kormány menekültellenes kampányával, ami 2015-ben kezdődött. „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”; „A bevándorlási válság kezdete óta Európában több mint 300-an haltak meg terrortámadásban” – hirdették óriásplakátok országszerte 2015-ben. 

„A kormányunk azt mondja, hogy nem szeretnénk migrációt, ennek ellenére egy szándékosan betelepített migrációról van szó – legalábbis ezt érezzük” – fogalmazott. Jónás Kálmán független képviselő is úgy látja, beépült az emberekbe a kormányzati kommunikáció. „Így most már, ha meglátnak egy színes bőrű embert, akkor azonnal megvan bennük a félelem, talán nem is alaptalanul”. 

A televízió stábja néhány filippínó és Törökországból érkezett vendégmunkással beszélgetett fordítóprogram és telefon segítségével. Azt mondták, érzik, hogy félnek tőlük az emberek, hogy nem látják őket szívesen. Pedig ők családos emberek, nem akarnak problémát. 

A témával a közelmúltban foglalkozott részletesen a Magyar Narancs. 

Címlapképünk illusztráció. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk