Fischer Ádám: „A művésznek kötelessége, hogy bíráljon”

Belpol

Szombaton énekléssel tiltakozik majd az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) a Humán Platform. „A művészeti életben elindított diszkrimináció, illetve az oktatási szegregáció” elleni demonstráció karmestere Fischer Ádám lesz. Fischer Ádámot telefonon értük utol kérdéseinkkel.
false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Mi motiválta, hogy e kezdeményezés mellé, vagy ha úgy tetszik, karmesterként az élére álljon?

Fischer Ádám: Ha vezényelni fogok is szombaton (az esemény délután 3-kor kezdődik – a szerk.), semmiképpen sem állok a kezdeményezés élére, mert úgy tartom, hogy túlnyomórészt külföldön élve nem szerencsés és nem illendő belpolitikai kérdésekben exponálnom magam, s pláne nem tiltakozásokat vezetnem. Ha olyan ügyek elleni tiltakozásban, mint amilyen a diszkrimináció vagy az oktatási szegregáció, megkérnek a részvételre, akkor természetesen segítek, hiszen a szerencsésebb sors, amiben részem volt és van, egyúttal kötelezettségekkel is jár, s fontosnak tartom, hogy mások, a most felnövő generációk egyenlő esélyekkel indulhassanak az életben, függetlenül a hátterüktől. Ahogy Verdi is megfogalmazta a végrendeletében: kötelességünk, hogy a kevésbé szerencséseknek (meno fortunati) segítséget nyújtsunk. Így természetes, hogy ott leszek szombaton.

magyarnarancs.hu: De ön nem csupán ott lesz, hanem beszélni is fog.

FÁ: Amiről beszélni fogok, az viszont nem belpolitikai kérdés, hiszen az MMA botránya nemzetközi probléma, európai alapeszméket sért, s erről mint nemzetközi jogvédőnek nekem is lehet és persze van is nagyon markáns véleményem. A művészi minőség ideológiai alapon való megítélését éppúgy elfogadhatatlannak kell kijelentenünk Európában, mint ahogy az is tűrhetetlen, hogy az elkötelezettség mértéke elbírálási alapot jelenthessen művészek és művészi produktumok esetében. Ez ellen minden lehetséges fórumon fel kell emelni a szavunkat, s egyáltalán nem véletlen, hogy ebben a kérdésben hatalmas nemzetközi tiltakozáshullám van kialakulóban. S még egy dolog: nem szabad olyan hangulatot kelteni, hogy aki bírál, az a nemzet ellensége. A művésznek az a kötelessége, hogy bíráljon, s méghozzá a saját közösségét bírálja: így tett Heinrich Heine éppúgy, mint Thomas Bernhard.

magyarnarancs.hu: S mit fognak énekelni a minisztériumnál?

FÁ: Ez részben az önkéntes kórustagok adottságaitól függ, s bizonyosan majd csak a próbák során fog véglegessé válni a program. Ligeti György magyar népdalfeldolgozásait szeretnénk, valamint magyar népdalokat fogunk énekelni.

Figyelmébe ajánljuk