Fizetésemelésért tüntettek a vágók az RTL székháza előtt

  • narancs.hu
  • 2023. október 16.

Belpol

Ha nem születik megállapodás a bérekről, csütörtökön nem állnak munkába.

Október 15-éig nem tudtak megegyezni a bérekről az RTL külsős, vagyis nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként dolgozó vágói a csatorna vezetésével, ezért hétfőn 11 órától 12 óráig körülbelül 40 dolgozó és néhány támogatójuk előre bejelentett demonstrációt tartott az RTL székháza előtt – írja a Telex.

A lap információi szerint a nagy, főműsoridős – tehát nem a napi működést érintő – műsorok vágói hétfőn reggel nyolctól délután egyig nem vették fel a munkát, amennyiben pedig ezután sem történik megállapodás, október 19-én egyáltalán nem fognak dolgoznak.

Ebben az esetben előfordulhat, hogy bizonyos hétvégén esedékes műsoroknál akár adásveszély is kialakul.

Rónay Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének elnöke a portál megkeresésére azt írta, noha a tiltakozásban részt vevő személyek többségükben tagjai a szakszervezetüknek, az akció szervezése az érintettek önálló kezdeményezése volt. A szakszervezet ebben egyébként nem is vehet részt, a tiltakozóknak ugyanis nincs sztrájkjoguk, mivel nagy többségükben nem állnak munkajogviszonyban, ráadásul az RTL nem is ismeri el képviselettel rendelkezőnek a szakszervezetet, így a törvényben biztosított jogait sem tudja gyakorolni. A demonstrációt Rónay Ferenc magánszemélyként jelentette be a rendőrségen.

Napközben az RTL dolgozói egy köremailt kaptak a demonstrációval kapcsolatban, amelyben a lap szerint az áll, hogy a szervezők nem az RTL munkavállalói, hanem a „gyártócégekkel jogviszonyban álló vágók és egyéb műszaki feladatokat végző személyek.” A belső levél tartalma szerint az RTL előzetesen nem kapott hivatalos tájékoztatást a demonstrációról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.