Folytatódó belháború Fóton - Székfogók

  • Bajnai Zsolt
  • 2009. július 16.

Belpol

Fót város képviselő-testületében a 2006-os választás óta zajlik a belháború, aminek egy újabb állomása volt a polgármester és az egyik alpolgármester patakvérrel végződő csörtéje. A választók tehetetlenek, a 18 ember hadakozását közel húszezren sínylik meg.
Fót város képviselő-testületében a 2006-os választás óta zajlik a belháború, aminek egy újabb állomása volt a polgármester és az egyik alpolgármester patakvérrel végződő csörtéje. A választók tehetetlenek, a 18 ember hadakozását közel húszezren sínylik meg.

A fővárossal határos település képviselő-testületét július 7-ére hívta össze Fábry Béla szocialista alpolgármester, nem titkoltan azzal a céllal, hogy elmozdítsák hivatalából a január végén polgármesternek választott, jogi végzettségű Mádly Zsoltot. (A KDNP, a Fidesz és egy sor helyi civil szervezet által támogatott Mádly egyébként éppen Fábryt győzte le.) A dolog szépséghibája - és ezt a szabadságon lévő jegyzőt helyettesítő aljegyző is jelezte az ülésen -, hogy Fábrynak az ülés összehívására és vezetésére nincs joga. Arra ugyanis a polgármester, akadályoztatása esetén első helyettese, annak kiesésekor pedig második helyettese lenne jogosult, ám közülük egyiket sem Fábry Bélának hívják.

A testület összejövetelén történtekről - hála az uborkaszezonnak és a szocialisták sajtókapcsolatainak - nagy terjedelemben számolt be a Népszabadság, a Népszava, az MTI, illetve a kereskedelmi televíziók, elsősorban az ülésen készült, ám csonkított videofelvétel alapján. A jelenlévők többsége ugyanis állítja: nem azzal kezdődött, hogy a polgármester kezéből kirepült a mikrofonként is szolgáló, távkapcsoló méretű szavazógép, és a zsinórja eltalálta a szocialista alpolgármestert.

Repülés előtt

Mádly Zsolt a január 25-én tartott időközi polgármester-választáson a szavazók közel kétharmadától kapott felhatalmazást a város vezetésére. A vesztes szocialisták és a hozzájuk csatlakozó, pár hónappal korábban a Fideszből kitessékeltek azonban mindent elkövettek, hogy az új polgármester ne vehesse át a hivatalát. Kezdődött azzal, hogy az összes fórumon a határidők adta lehetőségeket a végsőkig kihasználva megtámadták a választás végeredményét. Amikor pedig már a bíróság sem segített, következett a jogi csűrés-csavarás arról, hogy az új polgármesternek a teljes testület előtt kell-e letennie az esküjét, illetve az eskü letétele nélkül elláthatja-e hivatalát, továbbá mikor veheti át megbízólevelét. Ez azért is volt fontos, mert az új városvezető hivatalba lépéséig - igaz, mint több fórumon is kimondták, törvénytelenül - Fábry irányította a városházát.

A polgármester egy hónap múltán tett először esküt, igaz, csak az őt támogató hét képviselő előtt. Az ezen az estén a fóti polgármesteri hivatalban történtekről - üvöltözés, lökdösődés, köpködés, rendőrségi közbelépés - nagy terjedelemben számolt be az országos sajtó, ahogy az egy héttel későbbi, hasonlóan magas színvonalú testületi összejövetelről is.

Az új polgármester azonban hiába tette le február végén immár a teljes testület előtt az esküt, fizetéséről még hónapokig nem szavaztak. Igaz, másról se nagyon, mivel folyamatosan mást akart - és akar - a polgármester és hét támogatója, illetve a minősített többséget megtestesítő tíz képviselő.

A leendő polgármester és a testület tíz tagja között abban a pillanatban romlott meg a viszony, amikor kiderült, hogy Mádly Zsolt lesz a jobboldali pártok jelöltje az időközi választáson. Tavaly október elején ugyanis még úgy tűnhetett, hogy a Fidesz Móczár Bélánét, a helyi háztartási bolt tulajdonosát, a párt fóti elnökét indítja a városvezetői székért. Csakhogy a Fidesz országos választmánya a hónap végén feloszlatta a párt helyi szervezetét, ezzel megszüntetve Móczárné párttagságát és polgármesteri reményeit.

A döntésben minden bizonnyal közrejátszott, hogy Móczárné, a szintén testületi tag férje, illetve ugyancsak képviselő barátnője 2007 eleje óta aktívan együttműködött a hat szocialista és az egy, önmagát függetlennek mondó képviselővel a korábbi fideszes polgármester - a harmadik ciklusát töltő Szent-Iványi Géza - félreállításában. Ezt követően ők tízen kellettek többek között ahhoz is, hogy maguk közül válasszanak iskolaigazgatót, szétverjék a korábbi bizottsági struktúrát, kétmilliárdos kötvényt varrjanak a város nyakába, illetve hogy 2008 májusától Fábry Béla vezesse a várost. (Erről lásd: Porban a gyöngy, Magyar Narancs, 2008. július 10.)

Móczárné akkor fordult szembe a korábban támogatott Szent-Iványival, amikor az 2006 őszén harmadik nekifutásra sem tudta elérni - igaz, nem is nagyon akarta -, hogy a testület alpolgármesternek válassza meg. Az azonnal fellángoló harag kapóra jött a helyi szocialisták frissen megválasztott, ambiciózus új elnökének, aki pillanatok alatt megszervezte a "népfrontot" a neki behódolni nem akaró polgármester ellen. Szent-Iványinak alig fél év múlva mennie kellett hivatalából, és alig egy év múlva az általa kijelölt három alpolgármesterből már csak a szocialista Fábryt ismerték el a tízek városvezetőnek.

Piszkos leves

Sokak szerint a július 7-én történtek gyökerét is Fábry korábbi, kétséges törvényességű városvezetése körül kell keresni. A szocialisták ugyanis biztosak voltak abban, hogy Szent-Iványi bíróságilag is megerősített eltávolítását követően Fábry lesz az új polgármester. Ennek érdekében a velük nem szimpatizáló hét képviselőnek megüzenték: bármelyikük is el merészel indulni a városvezetésért, kész tervük van a kicsinálására. Bíztak abban, hogy a velük kollaboráló Móczárné lesz a Fidesz jelöltje, akit könnyen legyőzhetnek, vagy ha győzne, irányíthatnák őt.

Ebbe piszkított bele a korábban helyben nem politizáló, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozó, jó két évtizede Erdélyből áttelepült Mádly. Amikor kiderült, hogy indul, ráadásul nemcsak a KDNP, de a Fidesz, illetve a tízeknek nevezett csoporttal szemben álló valamennyi helyi civil szervezet támogatja, megindult ellene a lejárató hadjárat. Volt ő román és szekus, készült állítólagos dokumentumfilm korábbi munkahelyein, majd mindezek megkoronázásaként az időközi választás előtti péntek este megszórták a várost egy olyan - a Mádlyt támogató helyi lapra megtévesztésig hasonlító - kiadvánnyal, amiben a három polgármesterjelölt közül csak Mádly beszélt ostobaságokat. A szocialisták annyira biztosak voltak a győzelmükben, hogy állítólag a választás másnapján alig tudták a helyi postát megakadályozni az előre legyártott köszönőlapok kihordásában.

Ám Mádly nyert, és Fábry pünkösdi királysága a város élén véget ért. Mádly nem hódolt be a tízeknek és az őket mozgató szocialista elnöknek, kétségbe vont egy sor olyan döntést, amelyek Fábry városvezetése idején születtek. Köztük például a - közétkeztetést, szemétszállítást, temetkezést intéző - Településszolgáltató Kht. felszámolását célzó, egy új vagyonkezelő társaságot létrehozó döntéssort is, ami egyben a főváros közelsége és az elkészült M0-s miatt rendkívül jó fekvésű Fót többmilliárdos ingatlanvagyona fölötti diszponálás jogát is kijelölte.

A Pest Megyei Bíróság július 13-ára, lapzártánk napjára tűzte ki annak a pernek az első tárgyalását, amelynek tárgya körülbelül 200 olyan fóti képviselő-testületi határozat megsemmisítése, amelyek tavaly október vége és Mádly hivatalba lépése között születtek. Az illetékes bíróság ugyanis 2008 októberében mondta ki jogerősen, hogy a polgármester nélkül maradt város irányítására nem az az alpolgármester jogosult, akit a testület kijelöl, hanem az, akit a választók akaratából hivatalba emelt polgármester megnevez. Az előbbi Fábry Béla, az utóbbi viszont az a Bartos Sándor, akit 2008. május 5-én a tízek - bízva az akkor még létező közigazgatási hivatal tehetetlenségében és a bíróságok sebességében - egyszerűen kitessékeltek a polgármesteri hivatalból. És akinek a mostani perben Mádly Zsolttal szemben kellene képviselnie az általa nem támogatott Fábryék testületi határozatait.

Az alig hat hónapja hivatalban lévő fóti polgármestert ezért kellett volna július 7-én fel- és félreállítani. Ellenfelei már hónapok óta próbálták keresztülvinni a Szent-Iványinál bevált fegyelmi elindítására és egyben a munkavégzés alóli felfüggesztésre vonatkozó előterjesztésüket, sikertelenül. Múlt kedden azonban úgy döntöttek, ha kell, Mádly és a támogatói nélkül is lejátsszák a szükséges testületi ülést, amire hűséges és felhevült embereiket is meginvitálták a városházára. Mádly azonban ismét ellenállt, és amikor mint polgármester be akarta rekeszteni a törvénytelenül összehívott ülést, majd kihúzta a még mindig szónokoló Fábry mikrofonját, az megütötte őt.

Információink szerint mindkét fél megtette a maga feljelentését, így az illetékes rendőrségen is újabb akták őrzik majd a fóti képviselő-testület belháborújának nyomait, továbbá a tízek a mögöttük álló szervezetek nevében felszólították Mádlyt a lemondásra. Aki, mint már többször nyilvánosan is jelezte, erre hajlandó is, sőt polgármesternek sem jelöltetné többé magát, ha lemondásához 17 képviselő-társa is csatlakozik. Ez esetben ugyanis megszűnhetne a testületen belüli, a város fejlődését milliárdokban mérhetően fékező háború, hiszen nemcsak új polgármestert, de új képviselőket is kellene választaniuk az eseményeket vagy a pálya széléről dühöngve, vagy fásult lemondással figyelő helyieknek.

A júniusi uniós választások fóti eredményeinek ismeretében azonban erre aligha lesznek hajlandók a szocialisták. Fábry Béla 2006 októberében csak alig egy tucat szavazattal maradt le riválisa mögött. Idén januárban a korábbi 2700 szocialista szavazóból 1600 maradt, ami júniusra mindössze 900-ra olvadt. Ha ezt fóti önkormányzati képviselői mandátumokra fordítjuk, a jelenleg 6 fős szocialista frakció 2 tagú lenne az új testületben, míg csatlósaik valószínűleg kiesnének onnan. Ezzel pedig nemcsak a fóti ügyekben vesztené el befolyását Fábry és az őt támogató, általában Szili Katalinnal takarózó Fekete Zoltán helyi pártelnök, de a Pest megyei 3-as számú országgyűlési körzetben is újraosztanák a szocialista lapokat - immár nélkülük.

(A szerző korábban fóti önkormányzati képviselő volt)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?