Fürjes Balázs tartalmilag egyetért a budapesti fejlesztések kormányzati leállításával

  • narancs.hu
  • 2023. október 30.

Belpol

De szerinte ez nem büntetés. Nem tartja valószínűnek, hogy visszatér a politikai színpadra.

Fürjes Balázs, aki korábban többek között

a budapesti fejlesztések kormánybiztosa volt elmondása szerint tartalmilag egyet tud érteni a budapesti fejlesztések kormányzati leállításával, hiszen egészen más politikai és gazdasági helyzetben indultak el a beruházások

– mondta a Népszavának adott interjúban. Fürjest, mint ismert, nemrég a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjává választották.

Szerinte szó sincs arról, hogy ezekkel a döntésekkel, amelyek egy része még az ő kormányzati szerepvállalása idején született, az ellenzéki fővárost akarnák büntetni.

 

A rendszerváltoztatás óta nem volt olyan kabinet, amely többet tett volna a fővárosért, mint az Orbán-kormány."

Majd az interjú során észbe is kap, hogy mivel ideje már a NOB tagja, nem kellene belefolynia a hazai közéletbe. "Hibát követnék el, ha a NOB tagként, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagjaként a kormány vagy bármely ellenzéki párt magatartását minősíteném." Függetlensége és kívülállása azonban nem akadályozta meg abban, hogy azt mondja:

a miniszterelnök megbízható embere rangot örömmel vállalom, megtisztelő".

Kérdésre válaszolva reagált arra is, hogy Lázár János meglehetősen indulatos "SOHA! NEM!" megjegyzéssel törölte az állami beruházások közül Fürjes szívügyét, a Városmajor megújítását. "Amikor az ominózus Lázár-lista nyilvánosságra került, elmondtam: egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom". De azért már nem kormánytagként mégis megtette. 

A Talleyrandot idéző Antall Józsefet idézve az üzente Lázárnak – akivel nem beszélt, mióta már nem tagja a kormánynak –, hogy a politikában nincs se mindig, se soha.

Titoktartási kötelezettségekre hivatkozva az interjúban arról nem beszélt, miből él, hisz' a NOB-tagságért nem jár pénz. Csak annyit mondott, "több lábon állok, projektalapon vállalok tanácsadást. Magánemberként szerződök magáncégekkel."

Arról viszont megnyilvánult, hogy a budapesti olimpia szerinte olyan vonat, ami "itt volt, de elment, és lehet, hogy végleg", szerinte "az a felfordulás, amely a pályázat elgáncsolásához vezetett 2017-ben" egy biztos 2032-es olimpiától fosztotta meg Magyarországot, és már nem is tud "olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk