Fürjes: Meg kéne tartani az 5 százalékos lakásáfát Budapest bizonyos részein

  • narancs.hu
  • 2020. január 15.

Belpol

Hozzányúlhatnak a budapesti lakáshelyzethez.

„Meg kellene fontolni, hogy Budapest bizonyos területein továbbra is 5 százalékos áfa vonatkozzon a lakásépítésre“ — mondta Fürjes Balázs, budapesti és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Népszavának.

Fürjes szerint a kormánynak Budapesten városfejlesztési célokat figyelembe véve ott kellene ösztönöznie a lakásépítést, „ahol jó közlekedéssel feltárt, parlagon heverő, köztulajdonban lévő területeink vannak”.

Fürjes rozsdaövezeti, barnamezős beruházásokról is beszélt, valamint egy olyan bérlakásprogramról, ami lengyel mintára „az aktív generációkat, azon belül is az átlagjövedelem körül keresőket célozza, hosszabb távon felkínálva a tulajdonszerzést is.“

Az ötszázalékos áfa területspecifikus megtartásáról Fürjes azt mondta: „amiatt bizonyosan lesznek vitáim a kormányban“.

Az államtitkár azt javasolja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának, hogy közgazdasági műhelyek bevonásával mérjék fel a budapesti lakhatási helyzetet, különösen a fiatalok lakhatását.

false

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?