Gulyás Gergely: 6532 forinttal nő egy átlagos nyugdíj összege novembertől

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 28.

Belpol

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón ezenkívül elmondta, idén nem lesz hatósági áras tűzifa, és nem tud elképzelni olyan bírósági döntést, ami mentesítené a fővárost az adófizetési kötelezettsége alól.

Kiegészítő nyugdíjemelés lesz novemberben – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón, kiegészítve, részletezve a miniszterelnök délelőtt tett, erről szóló bejelentését. Egy átlagos, 210 700 forintos nyugdíj esetén 6532 forintos emelést jelent a korrekció, ami összességében két és fél millió nyugdíjast érint és 190 milliárdos kiadást jelent a költségvetésnek.

A miniszter e mellett beszélt at ország gazdasági kilátásairól. Úgy fogalmazott, idén le tudják törni az inflációt, a jövő év pedig a gazdasági növekedés helyerállításának az éve lehet. Gulyás kitért arra, hogy az Európai Központi Bank szerint a térségben Magyarországon lehet a legnagyobb gazdasági növekedés.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, szociálistűzifa-program lesz, de hatósági áras tűzifa nem. Egy benzinárral kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, az a cél, hogy ne legyen drágább a benzin, mint a környező országokban, tehát ne érje meg mondjuk Romániában vagy Szlovákiában tankolni.

Azzal kapcsolatban is kérdezték a minisztert, hogy Karácsony Gergely főpolgármester szerdán bejelentette,  a Fővárosi Ítélőtábla megtiltotta az államnak, hogy a főváros számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít. Mint ismert, Budapest vitatja a kötelezően befizetendő szolidaritási adó nagyságát; 58 milliárdot követel az állam, a főváros azonban 33 milliárdot tart jogosnak. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, jogszabályok rögzítik, hogy mennyit kell befizetni. Hozzátette, nem nagyon tud elképzelni olyan bírósági ítéletet, ami mentesítené Budapestet az adófizetési kötelezettség alól.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk