Gulyás Gergely megnevezte nem várt vereségük három okát

  • narancs.hu
  • 2019. október 15.

Belpol

Az elmúlt kilenc évet pedig Budapest aranykoraként aposztrofálta.

Gulyás Gergely az Alapjogokért Központ keddi budapesti konferenciáján elemezte a vasárnapi önkormányzati választás eredményeit. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy nem erre az eredményre számítottak.

A miniszter szerint a nem várt vereségeket három tényező okozta:

  • Egyiknek azt a tévedésüket mondta, hogy az ellenzéki összefogásra a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali szavazók nem voksolnak.
  • A másik kritikus pontként a Borkai-ügyet emelte ki. Olyannyira, hogy szerinte ezen ment el öt fővárosi kerület és legalább két megyei jogú város. Mint fogalmazott: "Borkai Zsolt nagy dicsőséget és aranyérmet szerzett 1988-ban Magyarországnak, most legalább három, de lehet, hogy öt fővárosi kerületben és legalább két megyei jogú városban aranyérmet szerzett a balliberális pártok jelöltjeinek". De szerinte a Borkai-botrány a főpolgármester-jelölti versenyben is egyértelmű előnyt biztosított Karácsony Gergely ellenzéki jelölt számára.
  • A harmadik tényező szerinte az volt, hogy a magyar politikai életben két tömb jött létre.

Beszélt arról is, hogy a választás eredménye, elsősorban a fővárosban, azt is jelenti, hogy a felelősség mostantól osztott. Az ellenzék eddig abban a könnyű helyzetben volt, hogy bármi történt, azért a Fidesz-KDNP-t tehette felelőssé, ám ennek vége van. Hozzátette azt is, Budapest aranykora volt az elmúlt kilenc év, és ezért köszönetet kell mondani Tarlós Istvánnak.

Érdekes, hogy Gulyás Gergely kijelentései véletlenül épp egybevágnak a Magyar Nemzet választások után írt vezércikkének gondolatmenetével. Bár arról azt írtuk, hogy a kormánypropaganda-kiadvány és a kormány viszonyának fényében az felérhet egy kilövési engedéllyel. Mindez egyelőre csak részben igaz, hiszen Borkai Zsolt ma rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy kilép a Fideszből, viszont az elkövetkező időszakban független polgármesterként tervezi vezetni Győr városát.

Itt a selyemzsinór? A kormánylap szerint a „szelektív memoriájú" embereket megvezette a Borkai-botrány

Megvan a felelős. A Magyar Nemzet hétfői szerkesztőségi állásfoglalásában nekiment Borkainak, Győr újraválasztott fideszes polgármesterének. A kormánypropaganda-kiadvány és a kormány viszonyának fényében ez felérhet egy kilövési engedéllyel. „Tegnap valószínűleg az egész ország népe alkotott ítéletet Borkairól, illetve a róla készült felvételek gerjesztette botrányról.

Figyelmébe ajánljuk