Megvan a teljes újraszámlálás eredménye: Karácsony Gergely 293 szavazattal győzött

  • narancs.hu
  • 2024. július 12.

Belpol

Vitézy Dávid gratulált a főpolgármesternek.

Cikkünk frissül!

Az összes szavazat újraszámolása után sem változott a június 9-i főpolgármester-választás eredménye, Karácsony Gergely győzött, sőt még növelte is az előnyét Vitézy Dáviddal szemben – írja a hvg.hu tudósítása.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek 11 órakor kezdődött ülésén megállapította az összes szavazat újraszámolása után előállt újabb eredményt. Eszerint:

  • Karácsony Gergely: 371 538 szavazat
  • Vitézy Dávid: 371 245 szavazat
  • Grundtner András: 38 981 szavazat

Karácsony Gergely tehát 293 voks előnnyel nyert, így ő maradt a főpolgármesteri poszton. Az ülésen elhangzott, hogy 1364 szavazókör voksait számolták újra. Az egyhónapos jogorvoslati folyamatra és a kétszeres újraszámlálásra utalva Fazekas Tamás NVB-tag megjegyezte, reméli, hogy ilyen eset többet nem fordul elő, továbbá sürgette, hogy a jogalkotó gondolkodjon el az online szavazás feltételeinek megteremtésén.

Vitézy Dávid Facebook-odalán gratulált Karácsony Gergelynek. „A választás éjjele óta végig azt mondtam: amint a választási eredmény végleges, és Karácsony Gergely akár csak egy szavazattal is előttem lesz, akkor természetesen a választás győztesének és a következő ciklus legitim főpolgármesterének fogom tekinteni. Ez a pillanat most következett el” – fogalmazott a közlekedési szakemberből lett politikus.

A választás éjjele óta végig azt mondtam: amint a választási eredmény végleges, és Karácsony Gergely akár csak egy...

Posted by Vitézy Dávid on Friday, July 12, 2024

Karácsony Gergely az újabb eredmény kihirdetése után a Facebookon azt írta: „Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és ma megnyertük harmadszor is.” „Öt éven át próbáltak eltaposni. A város büntetésével, titkosszolgálati eszközökkel gyártott kompromatokkal, politikai megrendelésre végzett házkutatásokkal, a választási rendszer hegesztésével, kétjelöltes visszaléptetős játszmázással, politikai komisszár alkotmánybírákkal. Nem sikerült, a fővárosiak átláttak az ármányon” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy következő hetekben egyeztetések következnek az új közgyűlés előkészítése érdekében.

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és ma megnyertük harmadszor is. Nincs már mit...

Posted by Karácsony Gergely on Friday, July 12, 2024

Minit ismert, a ma kihirdetett eredmény már a harmadik a 2024-es főpolgármester-választáson. Július 10-én hajnalban, az első eredmény szerint Karácsony Gergely 324 szavazattal győzött. Az eredményt Vitézy és Karácsony is megtámadta, az érvénytelen voksokat újraszámolták. Ezt követően bár szorosabb eredmény jött ki, továbbra is Karácsony Gergely volt a befutó, 41 szavazattal végzett Vitézy előtt. Az eredményt ismét mindketten megtámadták, a Kúria azonban mindkét beadványt visszadobta, amivel szemben csak Vitézy tett élt Alkotmányjogi panasszal. Az alkotmánybíróság végül új döntésre kötelezte a Kúriát, így végül több mint 700 ezer szavazatót kellett újraszámolni

Persze a Kúrián a legfrissebb eredményt is meg lehet támadni, sőt később az Alkotmánybíróságon is, de mivel gratuláló Facebook-posztjában Vitézy azt írta, hogy elfogadja az eredményt, ő biztosan nem tesz ilyen lépéseket, és Karácsony sem valószínű, hiszen ő már az előző körben sem fordult az Alkotmánybírósághoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk