Egyelőre nem szigorít a kormány a járványügyi intézkedéseken

  • narancs.hu
  • 2020. november 26.

Belpol

Ha szükséges, a jövő héten felülvizsgálják a döntéseket.

„A heti adatokat figyelve, az új fertőzések száma 3-5 ezer között mozog. A járvány konstans adatokat mutat” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón. Leszögezte, tudták, hogy a számok változni fognak, mert megkezdődött a tömeges tesztelés az egyes állami ágazatokban; a pedagógusok, szociális, egészségügyi teszteredményekről egységes számokat közölnek a hétvégén.

A kormány fenntartja az eddigi intézkedéseit, az esetleges változtatásokról jövő héten döntenek. Gulyás szerint a vakcina lesz a hatékony megoldás, ami már „kézzel fogható közelségbe” került. A kabinet álláspontja az, hogy ahonnan lehet, onnan vakcinát kell szerezni, viszont az oltóanyagok csak a magyar hatóságok jóváhagyásával kerülhetnek a piacra.

A kormány 12 millió adag vakcinát kötött le, tárgyalnak az európai, amerikai, orosz, izraeli, kínai partnerekkel. Rossz hír, hogy ugyan a Pfizer vakcina fejlesztése előrehaladott állapotban van, ugyanakkor a vállalat nem Európában, hanem az Egyesült Államokba szállít először. „Vakcina ügyben nem lehet kíméletességre számítani” – mondta.

Nyugaton a sajtószabadság nincs rendben

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor ma vendégül látja Lengyelország miniszterelnökét (akivel közösen vétózták meg az Európai Unió következő hétéves költségvetésére vonatkozó tervezetét), Mateusz Morawieckit, álláspontjukat írásban is rögzíthetik. A kormány szerint elfogadhatatlan, hogy politikai kritériumoktól tegyék függővé az uniós pénzek kiosztását; Magyarország évi nettó négymilliárd forintot kap az EU, a nagyvállalatok pedig évi nettó hatmilliárd forintot visznek ki, tehát a tagságunk kölcsönös érdekeken alapszik, „senkinek nem tartozunk”.

Magyarország továbbra is elutasítja a bevándorlást, még akkor is, ha Brüsszel szerint csak az az állam lehet jogállam, amelyik nem kívánja megvédeni a határait - ismételte el a magyar kormány unalomig ismert álláspontját Gulyás Gergely. Hozzátette, a sajtószabadság bizonyítéka, hogy a Projekt Syndicate nem közölte Orbán Viktor Soros György publicisztikájára írt reakcióját. „A nyugat-európai sajtóban csak egy hang, vélemény jelenhet meg” - mondta fel a szokásos mantrát a miniszter. Azzal, hogy miért nem jelent meg a miniszterelnök írása - mert nem felelt meg a portál követelményeinek -, ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Figyelmébe ajánljuk