Gulyás: nem számít üzleti útnak a bérvadászat

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 11.

Belpol

A mai Kormányinfón kiderült az is, hogy a kormány mérlegeli a karantén időtartamának csökkentését.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján lényegében az Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában elhangzottakat ismételte meg, az újságírók kérdéseire adott válaszaiból azonban több újdonság is kiderült.

Orbán: általános korlátozásra nem kell számítani, az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön

Ingyenes lehet az influenza elleni védőoltás, a tesztek pedig hatósági árasak lehetnek. Orbán Viktornak van egy haditerve, amelynek az első része a nemzeti konzultáció volt, erről számolt be a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában. A hvg.hu szemléje szerint Orbán úgy foglalta össze a konzultáció eredményeit, hogy: "Az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön!"

A kormány a járvány második hullámában is a cégekre bízza, hogy elrendelik-e az otthoni munkavégzést, azt pedig kifejezetten nem javasolják senkinek, hogy állítsa le a termelést. "Az a veszély, amely a gazdaság leállásából következhet, még az egészségügyi kockázatnál is lényegesen nagyobb lehet" - mondta a miniszter.

Azt is elmondta, hogy a koronavírus-tesztek Orbán Viktor által megígért hatósági ára 30 ezer forintnál olcsóbb lesz.

Gulyás szerint a rendőrség nem értelmezi üzleti útnak a bérvadászatot. Ezt azért volt szükséges tisztázni, mert a Vadászkamara korábbi álláspontja szerint szeptember 5-től beutazhatnak az országba a külföldi bérvadászok.

Megtudtuk azt is, a kormány mérlegeli, hogy 14 napról 10 napra szállítsák le a karantén időtartamát több európai országhoz hasonlóan.

Gulyás szerint a 65 évnél idősebb vagy más miatt veszélyeztetett pedagógusokat indokolt lehet lehet mentesíteni a munkavégzés alól, a Kliknek pedig azt javasolja, tesztelje azokat a tanárokat, akik fertőzöttel való kontaktus miatt karanténba kerülnek.

Az SZFE-ügyről is kérdezték a minisztert, erről meglehetősen cinikusan azt mondta, hogy az egyetem alapítványi fenntartásba adásával a kormány kivonult ebből a konfliktusból, csak külső szemlélői az eseményeknek. Azt azért hozzátette, hogy a kormány által kinevezett kuratórium tagjai elismert szakemberek.

Figyelmébe ajánljuk