Gulyás: Nyomás alatt a kormány, de békepárti marad

  • narancs.hu
  • 2023. február 25.

Belpol

Kormányinfó: Oroszországé a felelősség a háború miatt; segítjük a menekülteket; nőtt a foglalkoztatottság. 

Mivel csütörtökön még zajlott a kormánypárti frakció ülése, a szerdai kormányülésen elhangzott információkat akkor nem akarta közzétenni a kormány, ezért csúszott szombatra a Kormányinfó – indokolta az időpontválasztást Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton. 

A kormány az Oroszországot sújtó 10. szankciós csomag elfogadása, a háború kitörésének egyéves évfordulóján arról tárgyalt, kell-e változtatni az eddigi magyar állásponton. Európa sodródik a háború felé, és a magyar kormányra nyomás nehezedik, de nem fog mást gondolni és mondani a háborúról, mint eddig: ki kell maradni belőle, ezt erősítették meg azok is, akik szavaztak a nemzeti konzultáción – derült ki Gulyás Gergely tájékoztatójából.

A kormánypárti frakció ülésén is úgy határoztak, hogy Magyarország továbbra sem szállít fegyvert a háborúban álló feleknek, sürgeti a tűzszüntetet közöttük. Gulyás kiemelte, a felelősség Oroszországot terheli a háború kirobbantásáért, a magyar állam segíti Ukrajnát anyagilag, humanitárius eszközökkel, és igyekszik mindent megtenni azért, hogy a kárpátaljai magyarság minél kevésbé érezze a háború terheit. A miniszter hangsúlyozta, Magyarország segíti az ukránokat is, nemcsak az Unión keresztük, hanem saját humanitárius akcióival is, társadalmi szervezetekkel együttműködve, fogadva a menekülteket, gondoskodva róluk.

A háború menetéről a kormány azt tartja, hogy ebben senki sem fog nyerni, csak a pusztítás lesz nagyobb, és életet menteni csak tűzszünettel, béketárgyalással lehet. Gulyás azt is mondta, el kell kerülni, hogy NATO-tagok belekeveredjenek ebbe a harcba, mert az előidézheti a harmadik világháborút.

A magyar gazdaság állapotáról Gulyás azt mondta, a legfrissebb foglalkoztatási adatok szerint Magyarországon 4 millió 699 ezren dolgoznak, 46 ezerrel többen, mint tavaly ilyenkor. Bár a szankciók hatása megjelenik az élelmiszerek, szolgáltatások áraiban, és ismert Magyarország kitettsége ebből a szempontból, a kormány továbbra is fenn akarja tartani a rezsicsökkentést és a vállalkozások támogatását. Gulyás adatai szerint a külföldi tőke beáramlása évről évre nő, ezért érdemes fenntartani a beruházásösztönző támogatásokat. Hangsúlyozta, hogy a hazai kis- és középvállalkozásoknak adott támogatások összege magasabb, mint a beruházásösztönző segítség.  A kormány tartani fogja a 3,9 százalékos hiánycélt. A költségvetési egyensúly fenntartása érdekében extra bevételekre lesz szükség, ezért azoknak az energiaipari cégeknek, bankoknak, multinacionális vállalatoknak, gyógyszergyártóknak, amelyeknek extraprofitjuk keletkezik, továbbra is nagyobb arányban kell hozzájárulniuk az állam bevételeihez. Az extraprofitadót tehát idén is be kell fizetni. A kormány kész tárgyalni az érintettekkel a befizetés módjáról. 

Gyermekvédelmi ügyben is tárgyalt a kormány egy eset kapcsán. Gulyás Gergely az óbudai pedagógiai asszisztenst említette, aki a közösségi médiában dicsekedett azzal, hogy 15 éves szeretője van. A miniszter hangsúlyozta, megengedhetetlen, hogy egy ilyen tisztséget betöltő ember visszaél a pozíciójával, az pedig, hogy még dicsekszik is vele, beteges és gyomorforgató. Az eset tanulságairól Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszterrel egyeztetett. Kiderült, hogy az érintett tankerület korábbi vezetője kapott bejelentést arról, hogyan viselkedett ez az ember korábban egy fesztiválon, de vizsgálat nem indult. A tankerület vezetőjét már korábban leváltották. Gulyás arról is beszélt, hogy a gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekmények száma 2017 óta nő.

Az újságírók kérdéseire válaszolva Gulyás Gergely beszélt arról, elvtelen eljárásnak tartja, hogy a Magyar Orvosi Kamara etikai eljárással fenyegeti azokat a háziorvosokat, akik részt vennének a kormány által újjászervezett orvosi ügyeletben. Ráadásul – mondta Gulyás – a kamara elnöke néhány éve javasolta, hogy a hatékonyság érdekében az alapellátást és a háziorvosi ellátást célszerű összevonni. A miniszter szerint ha a kamarában néhányan politizálni akarnak, lépjenek be a megfelelő pártba. A kormány megnézi, milyen további lehetőségei vannak ebben az ügyben, és bocsánatkérést vár a MOK elnökétől. 

Szó esett a kormányinfón Ferenc pápa újbóli magyarországi látogatásának híréről is: a miniszter reméli, hogy az egyházfő jelenléte elősegíti a békekötést a háborús felek között. A programot még szervezik, de várható, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is találkozik a pápával.

Az ATV kérdésére, amely Orbán Viktor majdani kijivi látogatására vonatkozott, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, amit korábban Szijjártó Péter külügyminiszter is: zajlik a technikai előkészítés, de időpont még nincs, és a magyar kormány olyan találkozók létrejöttében partner, amelyekből mindkét országnak haszna származik. Gulyás reméli, ha a találkozó létrejön, az ukrán oktatási törvény ügyében is sikerül olyan megoldást találni, amelynek révén a magyar nyelv használatát nem korlátozzák Ukrajnában. „Mi is úgy gondoljuk, hogy az a jó, ha a magyar határ távol van az orosztól, ezért is támogattuk mindig a szuverén Ukrajnát” – mondta Gulyás Gergely.

A 444 kérdésére – hová utazhat először Orbán Viktor, Kijivbe vagy Moszkvába – Gulyás Gergely azt mondta, nem tippel. Aztán kijelentette, jogi értelemben Oroszországot száz százalékos felelősség terheli a háborúért. Azt azonban fontos kérdésnek tartja, hogy ha a NATO annak idején garantálta volna, hogy Ukrajna nem csatlakozik hozzá, vajon elkerülhető lett volna-e az orosz támadás. Gulyás szerint ez hitvita, de a NATO-nak ezt tényleg garantálnia kellett volna.

A nemzeti építőanyag-kereskedésekről még nem született döntés – mondta a miniszter, szintén az ATV kérdésére –, a terv részleteiről sem tud még beszélni. A kormány türelmet kér a gázár ügyében, április 30-ig marad a jelenlegi ár. 

A 24.hu azt szerette volna megtudni, hogy problémásnak látja-e, hogy Völner Pál beidéztetné Varga Judit igazságügyi minisztert az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének tárgyalásába. Gulyás szerint a miniszterrel kapcsolatban nő a bizalom, és neki ezt nem kell kommentálnia, a nyomozás már lezárult, mindenki ismert, akivel szemben felmerült a bűncselekmény gyanúja. 

A hvg.hu azt firtatta, hogy miért nem állnak rendelkezésre a Fudan Egyetemmel foglalkozó hatástanulmányuk, amit í kormány megígért, hiszen így lehet a témában népszavazást kiírni. Gulyás szerint a beruházási stop a Fudan Egyetemet is érinti, így nincs tervezés, se előrelépés. A lap munkatársa visszakérdezett, hogy akkor érdemes-e fenntartani az egyetem mögötti alapítványt, amire Gulyás azt mondta, jó kérdés, majd kivizsgálják. 

Az RTL Klub arról faggatta a minisztert, hogy körülbelül kétszáz pedagógus jelezte, hogy az emelt szintű érettségiztetést bojkottálni fogják, mert a kormány nem reagál a követeléseikre. Gulyás szerint viszont „nem helyes, ha valakinek az állammal vitája van, és a diákokon veri le a port”.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ügye is terítékre került. 

Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország abban érdekelt, hogy a NATO erős legyen, minél több ország csatlakozzon hozzá. A frakcióban arról esett szó, hogy mindkét országban érték igazságtalan kritikák Magyarországot, miközben Gulyás szerint a finnországi sajtó nem olyan sokszínű, mint a miénk. A kormány mindkét országtól tiszteletet vár el, de meg fogja szavazni a két állam csatlakozását a NATO-hoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk