Gyásznapi séta a szélsőjobbal: Szombat esti hagymáz

  • Miklósi Gábor
  • 2006. november 9.

Belpol

"Demszky, takarodj!" - változtat célszemélyt a mintegy 150 tüntető a Teréz körúton a szemből érkező Combino láttán. Egyikük nekifutásból belerúg a villamos oldalába, de egy bőrkabátos-karszalagos demonstrátor leállítja: "Hagyd már, inkább rendőrautókat gyújts fel!" "Azt már gyújtottam!" "Akkor se bántsd a villamost, annak semmi értelme!"

"Demszky, takarodj!" - változtat célszemélyt a mintegy 150 tüntető a Teréz körúton a szemből érkező Combino láttán. Egyikük nekifutásból belerúg a villamos oldalába, de egy bőrkabátos-karszalagos demonstrátor leállítja: "Hagyd már, inkább rendőrautókat gyújts fel!" "Azt már gyújtottam!" "Akkor se bántsd a villamost, annak semmi értelme!"

"Tudod mi vagy? Kommunista geci!" - ront rá a rövid gondolkodás után kiötlött válasszal az öles magyar zászlót vivő bőrkabátosra a felhevült villamospusztító. "Elvitetlek a rendőrrel, hülye barom!"

A majdnem verekedésbe torkolló abszurd párbeszéd a többek közt a Magyarok Világszövetsége, az abortuszellenes Alfa Szövetség és a Hatvannégy Magyar Vármegye Ifjúsági Mozgalom közös rendezvényét követő menet talán legizgalmasabb pillanata volt. Igaz, nem a legviccesebb, mert azt a történelem megosztva Dobos Attilának, a Nemzetőr főszerkesztőjének és Waszlavik Lászlónak köszönheti. Előbbi még a Szabadság téren, a szovjet emlékmű melletti emelvényen, karját az égnek emelve adta elő Éljen Magyarország c. szerzeményét. Az opus mind a 32 sora a címet ismétli, a monotónia megtörése érdekében középen a Szózat első két versszaka is felcsendül. A szállingózó havas esőben a közönség némiképp bátortalanul kapcsolódott bele az előadásba. A kicsivel később következő előadó viszont pillanatok alatt fellelkesítette a pár száz fős hallgatóságot. Budakalász büszkesége, Waszlavik perdült a színpadra, hogy elénekelje a kormányról, Gyurcsányról és Kunczéról szóló ünnepi bökversét (a szintialapokat tartalmazó cédé sajnos a Kossuth téri harcállást elfoglaló rendőrök martaléka lett). Az a cappella előadás végén a demonstrálók ráadást követeltek, így újfent meghallgathattuk a borzalmas kínrímek ellenére igen vidám nótát.

A demonstráció résztvevői ezt követően a Sas utcán át megindultak a Deák tér felé. Elöl egy terepjáróra szerelt hangosbeszélőn folyamatosan próbálták tüzelni az agyonázott tüntetőket, de a "Táncolj Feri, búcsúbuli!", "Gyurcsány, takarodj!" és "Elkúrtad!" szlogenek ütemes harsogásán túl más érdemlegesre nem tellett. "Innentől szabadfoglalkozás" - búcsúzott kétértelműen műsorvezetőnk, a mintegy 2-300 fősre olvadt csoport - élén a szovjet emlékmű lebontását követelő farostlemez pajzsokkal - pedig a Bajcsy-Zsilinszky útnál becsatlakozott a néma és még náluk is érdektelenebbnek tűnő fáklyás Fidesz-menet vége mögé.

A két csoportot egymás kezét idegesen kereső, narancssárga mellényes rendezők sora választotta el, akik láthatóan ugyancsak tartottak attól, hogy az Árpád-sávos zászlókat lengető hőzöngők összevegyülnek a némán viaszcsepegtető fideszes utóvéddel. A Madách tér árkádjánál az egyik atomrészeg tüntető rázuhant a fölöslegessé váló gyertyákból tákolt alkalmi kegyhelyre, de annyira vizes volt, hogy szerencsére semmi baja nem lett. "Bazd meg, Gyurcsány, takarodj!" - mutatott rá a felelősségi lánc túlsó végére, majd visszatámolygott a fősodorba. A Dohány utcai zsinagógánál páran az épület felgyújtására tettek ritmikus javaslatot, de a körülállók azonnal lepisszegték őket.

Az Astoriánál a kalandvágyóbb fáklyásokkal kiegészülve ismét 3-400 fősre duzzadt menet a Keleti felé fordult. "Hová megyünk?" "A Rádióhoz!" - cserélt információt a középső harmadban két testesebb férfi. A Blahánál ugyanők már a Köztársaság teret említették magától értetődő célpontként. A lendület egészen a Szövetség utcáig tartott, ahol azonban a pajzsokat vivők váratlanul balra, az Almássy tér felé fordultak. "Hová mentek, hülyék?" - kiabálták többen is. Hátulról "Lassíts le!" és "Gyere vissza!" skandálásokkal próbálták egyesíteni az erőket, elöl viszont azt kiabálták, hogy "Gyertek velünk!". Páran méltatlankodtak, "csak megyünk, mint a birkák", pedig lehet, a menet elején páran nagyon is tudatosan vezették vagy tartották volna mozgásban a demonstrációt, nehogy balhé kezdődjön.

A Wesselényi utcán, majd a Teréz körúton, az Andrássy úton az alig 80-100 fősre fogyatkozó "tömeg" békésen lesétált a Vörösmarty térre. Közben a felvonulókhoz oldalt a járdán szép lassan több tucat, az előzetes ígéretekkel szemben semmilyen azonosító jelet nem viselő rohamsisakos rendőr csatlakozott. A Vörösmarty téren az este végképp kifulladt. Egy idő után ki-ki felállhatott a mikrofon mögé, hogy a magyarság feladatairól, az összefogás szükségességéről vagy épp a chatfórumok üzenetekkel történő elárasztásáról szónokoljon. Este negyed nyolcra csak maroknyi unatkozó fiatal, egy Árpád-sávos zászló és néhány hajléktalan maradt a placcon.

Figyelmébe ajánljuk