Tartalom

Narancs XVIII. évf. 45. szám (2006-11-09)

Publicisztika

Publicisztika

Uralkodó eszmék

Európa a jóléti állam bölcsője, a társadalmi szolidaritás gyarapodó intézményeinek kigondolója és működtetője. Joggal büszke erre a modellre, amit irigyelnek és másolni igyekeznek szerte a világon.

Hammer Ferenc

Publicisztika

Kétszer, aki gyorsan

Az olaszliszkai gyilkosság és a nyilvánosság

Az októberi utcai összecsapások kisöpörték a médiából az olaszliszkai lincselést követő fejleményeket. Ám ettől még mindannyiunkat érint, hogy hogyan tér vagy nem tér napirendre a tragédia fölött a közbeszéd. Az eset három, alábbiakban tárgyalandó szempontja ugyanis közvetlenül összefügg a magyar demokrácia állapotával.

Publicisztika

Forever Young

A magyar nyugdíjrendszer recseg-ropog - ezzel nem mondtunk újat -, a kormány kétségbeesetten próbálja tömködni a tátongó réseket, mielőtt összeomlana az egész.

Publicisztika

Zetorral jönnél?

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a múlt héten bejelentette: beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben a rendőrség és a fővárosi önkormányzat azon határozatait vitatják, amelyek tervezett budapesti demonstrációjukat megakadályozták.

Egotrip
Külpol

Külpol

Magyar-magyar kiegyezés Erdélyben: Különbéke

"Történelmi" találkozóra került sor Kolozsváron november 3-án: Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke ült tárgyalóasztalhoz. A megbeszélés után közelednek az álláspontok, s ez azt is jelenti: eldőlt, hogyan alakul az RMDSZ stratégiája.

Belpol

Belpol

Polgármester a börtön kapujában: Józsi, hol vagy?

Körözi a rendőrség Siklósnagyfalu frissen megválasztott első emberét: a szökésben lévő polgármester széke üresen maradt. Kosztics József az egyik legsikeresebb roma érdekvédelmi szervezet vezetője, több száz milliós uniós projekt szervezője. Bukása a hazai felzárkóztatási és foglalkoztatási politika válságtünete. (Lapunk nyomdába adása után érkezett a hír, hogy Kosztics Józsefet letartóztatták.)

Belpol

Gyásznapi séta a szélsőjobbal: Szombat esti hagymáz

"Demszky, takarodj!" - változtat célszemélyt a mintegy 150 tüntető a Teréz körúton a szemből érkező Combino láttán. Egyikük nekifutásból belerúg a villamos oldalába, de egy bőrkabátos-karszalagos demonstrátor leállítja: "Hagyd már, inkább rendőrautókat gyújts fel!" "Azt már gyújtottam!" "Akkor se bántsd a villamost, annak semmi értelme!"

Zene

Zene

Rossz hír (WOMEX 2006)

Ha Sevillába kell menni a világ egyetlen valamirevaló világzenei vásárára, akkor nem nagyon érdemes szorongani, mert Sevillában lenni jó: októberben isteni a Nap, barátságosak a népek, a város meg pezsgéssel és gyönyörűségekkel teli. Sevilla még arra is képes, hogy feledtesse: a világ egyetlen valamirevaló világzenei vására évek óta rossz passzban van.

Zene

Kijutni Németországba - Jafar Panahi: Pályán kívül (film)

Oroszlán, Leopárd, Majomkenyér - kivételesen nem a KFT együttes egzotikus slágeréből idézünk, hisz mind Arany, hanem a jó nevű rendező magas nemzetközi - ki gondolná, európai - filmdíjait soroljuk; ráadásul a majomkenyérben nem is vagyunk annyira biztosak, inkább Kamera lesz (volt) az.

Zene

Nyóczker - Zerkovitz-Szilágyi: Csókos asszony (operett)

Papír előttem és toll a kezembe', és semmi, de semmi sem jut az eszembe - hangzik kedvenc (és életem nehéz pillanataiban rendre eldudorászott) nótám kezdősora, s bár ez a Zerkovitz-sláger nem része a Csókos asszonynak, azért mint muzsikus lélek és bohém fiú örömmel vettem a hírt, hogy egy bő évtizeddel a vígszínházi nagy széria után a mű ismét visszatér a pesti színpadra.

Zene

Fattyak kora - Joseph Delteil: Jeanne d'Arc (könyv)

Ezzel az erkölcsileg ma már meglehetősen idejétmúlt kifejezéssel jellemzi Joseph Delteil azt a történelmi korszakot, amelyben Jeanne d'Arc - az örök - megjelent. Az egyszerű parasztlány ténykedésének köszönhetően megkoronázott VII. Károlyt ma már lehetetlen DNS-vizsgálatnak alávetni, sosem tudjuk meg, igazi Valois volt-e, vagy sem.

Zene

Nyugvópont - Isis: In The Absence Of Truth (lemez)

Elmúltak már azok az idők, amikor az Isisról csak a Neurosis viszonylatában lehetett beszélni: mára a bostoni kvintett is ugyanolyan megkérdőjelezhetetlen tekintéllyé vált, mint négy-öt évvel ezelőtt a nagy elődnek tartott kultikus zenekar.

Film

Film

Elbikázva

Martin Scorsese: A tégla

Azután, hogy kijelentette, rangon alulinak tartja a feldolgozásokat, Martin Scorsese elvonult, és elkészítette a hongkongi illetőségű Szigorúan piszkos ügyek amerikanizált változatát.

Trafik
Könyv

Elsüllyedt szerzők V.

Könyv

Erotikus, katolikus

Erdős Renée (1879-1956)

Leginkább az maradt meg róla a köztudatban, hogy szülői könyvespolcokról kilopott regényeit a 20. század közepéig titokban olvasták a középosztály fiatal lányai. Erotikus tartalmukból próbálták kikövetkeztetni, mi várhat rájuk a nászéjszakán. Ám nemcsak az utókor, hanem már kortársai is Erdős Renée-t tartották a legerotikusabb írónőnek, aminek aligha örült.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

Tízezer felkiáltójel

Emődi-Kiss Tamás és Papp Tamás - építészek, György Katalin és Horváth Csaba - képzőművészek

Mi forgott a négy harmincas fejében, miután rájuk szakadt az 56-os forradalom és szabadságharc nemzeti emlékművének megtervezése? Mi lehet a konszenzus alapja 2006-ban? Az i-ypszilon csoport azt is elmondja, miként lett belőle forma.

Lokál

Lokál

Meg nem valósult metrók Budapesten: A vakondok álma

A legutóbbi "eredeti tervek" szerint már szeptemberben munkába kellett volna állnia a 4-es metró alagútfúró pajzsának az Etele téren. A munkagép azonban csak október közepén debütált sikerrel - Németországban. A beruházás felelősei szerint a csúszás ellenére is 2009 végére átadják az 1972-ben megálmodott budapesti vonalat. De hányat nem adtak át? Megfúrt metrótervekben vagyunk világelsők, nem alagutakban.

Lokál

Tudatos vásárlás: A szupermarket fantomjai

Az ár-érték arány mellett a környezeti és etikai szempontokra is figyelmet fordító tudatos vásárlás Nyugaton trend, nálunk inkább hóbort. De valóban annak kell lennie? Egy tudatos vásárló segítségével mentünk le a közértbe.

Tudomány