Ha törik, ha szakad, terjeszkedik az új orvosi ügyelet

  • narancs.hu
  • 2023. február 24.

Belpol

Hajdú-Bihar után Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is bevezetik.

Március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer – közölte az Országos Mentőszolgálat pénteken az MTI-vel.

Elsőként, február elsejétől Hajdú-Bihar vármegyében szervezték át az ügyeletet.

Győrfi Pál szóvivő közleményében azt írta, az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon.

A közlemény szerint az első három hét tapasztalatai és a közel kétezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy a két elemből álló, betegközpontú rendszer – háziorvosi ügyelet, majd sürgősségi ügyelet – jól működik, és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja. Győrfi azt is közölte, az ügyeleti alapellátást március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítja a mentőszolgálat a betegek számára.

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében ezekben a vármegyékben is a 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a helyi sajtóban és a mentők oldalán elérhetőek.

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. A cél az, hogy jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön – írja az MTI.

Az előkészületek jól haladnak – olvasható a hírben. A Telex arról számolt be a Medical Online egészségügyi szaklapra hivatkozva, hogy Győr körzetében egy háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződést, emiatt a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek fognak ügyelni. Emiatt a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban rendkívüli értekezletet is összehívtak. A korábbi ügyeleti pontok helyett a megyei kórház A1-es épületében fogadják majd a betegeket a rezidensek.

A háziorvosok nem az ügyeleti rendszert bojkottálják, hanem a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlése által elfogadott határozat alapján járnak el. Azt szeretnék elérni, hogy a szakdolgozók bére emelkedjen januártól, javítsa az állam a szakellátásban dolgozók munkafeltételeit, erősítse meg a háziorvosi és fogorvosi ellátást, és készüljön rendezési terv a magyar egészségügy színvonalának javítására.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk