Hadházy Ákos: A Klebelsberg Központ képtelen igazolni, hogy jól költött el egy rakás uniós pénzt, inkább pofátlanul hárítanak

  • Magyar Krisztián
  • 2018. március 1.

Belpol

Mi közünk is lenne ahhoz, hogy mire költik az uniós pályázatok pénzeit.

Az LMP-s Hadházy Ákos korábban már több korrupcióinfóján is foglalkozott a Klebelsberg Központ (KK) informatikai beszerzéseivel. Az akkor még Klik néven működő központnál évekkel ezelőtt uniós forrásból finanszírozott, Köznevelés az iskolában c. program keretein belül körülbelül 10 milliárd forint értékben szereztek be különféle informatikai eszközöket. E csomag része volt egy intézményfenntartói információs rendszer kialakítása is, amely 900 millió forintba került, vagyis ennyit szórtak el több más mellett egy-egy HR, vezetői információs és tanügyi rendszerre. Az országgyűlési képviselő névtelen informátorokra hivatkozva azt állította, hogy az információs rendszer elemei közül évekkel a beszerzés után sem használható egyetlen program sem, legalábbis a többségük biztosan.

Közöd?

Az intézményfenntartói információs rendszert Hadházy személyesen is meg akarta nézni, de csak több hónapig tartó huzavona után engedték be tavaly nyár elején a Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky utcai épületébe. Ekkor az LMP társelnöke azt mondta, ott nyilvánvalóvá vált számára, hogy a rendszerek nem működnek, nem használják, vagy még mindig fejlesztés alatt állnak.

Ezután a Klebelsberg Központ vezetője, Solti Péter a köztévének nyilatkozva közölte, hogy az intézményfenntartó működése átalakult, az egységes, centralizált működési szisztémából egy 59 tankerületi központból álló decentralizált struktúrára álltak át, ehhez kell átalakítani az informatikai rendszert is. Erre ez év végéig kaptak határidőt, a szoftverek akkorra olyan állapotban lesznek, hogy segíteni tudják a fenntartói rendszer működését.

Tehát elvileg 2017. december vége óta minden a legnagyobb rendben, futnak a szoftverek, használják is őket, ha már kifizettek rá egy rakás uniós pénzt. Hogy a helyzet ennél összetettebb, arra lehetett abból is következtetni, hogy Hadházy nemrég levélben kérdezett rá a fejleményekre a Klebelsberg Központ vezetőjénél, de tulajdonképpen elhajtották – tudtuk meg a politikustól a csütörtöki korrupcióinfója előtt. Solti Péter azt írta az LMP-s politikusnak, hogy nem áll módjában válaszolni, hiszen ezeket a kérdéseket már régebben, tavaly májusban is feltette Hadházy, így a levele nem tekinthető adatigénylésnek. A Klebelsberg Központ elnöke egy szót sem szólt arról, hogy működnek-e azok a szoftverek, amelyek beüzemelésére a meghosszabbított határidő után is tavaly év végéig volt lehetőségük, mint ahogy azokat a szerződéseket sem küldte meg, amelyek a különböző rendszerek átdolgozása miatt kellett megkötni, már ha vannak ilyenek egyáltalán.

Kapóra jött az államtitkár volt üzlettársa

Hadházy szerint a Klebelsberg Központ "pofátlan hárítása" arra enged következtetni, hogy az uniós százmilliók elszálltak a szélben, és olyan „fejlesztésekre” költött az intézményfenntartó egy rakás közpénzt, amelyeket évekkel a kötelező beüzemelés határidejének lejárta után is képtelenek használni. Erre példa az is, hogy az informatikai fejlesztés része volt több más mellett az e-napló kialakítása, el is készült egy tanügyi rendszer a 900 millió uniós programon belül, de azt a politikus szerint nem használhatták fel, hiszen később lecserélték a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (Kréta) kedvéért. A Kréta a Klebelsberg Központ által fenntartott általános és középiskolákban nemrég bevezetett e-napló, amelyet olyan cégek fejlesztették ki – az eKréta Informatikai Zrt. és az SDA Informatika Zrt. –, amelyek tulajdonosa egy másik vállalkozásán keresztül Palkovics László oktatásért felelős államtitkár korábbi üzlettársa, Fauszt Zoltán. Az SDA még 2015 decemberében kapott egy 728 millió forintos megbízást a Kréta fejlesztésére az állami Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságtól. Ezután az eKréta Informatikai Zrt. kapta az e-napló rendszerének továbbfejlesztésére és működtetésére kiírt közbeszerzéseket: a Klebelsberg Központ 221 millió, majd idén szeptemberben 439 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatásokat a cégtől 2016-ban. Akkor, amikor egy (a fentebb említett) uniós forrásból finanszírozott informatikai fejlesztés már javában zajlott.

Milliárdokat szakít közbeszerzéseken az oktatásért felelős államtitkár korábbi cégtársa

Palkovics László egykori üzlettársa többször, valódi verseny nélkül jutott megbízásokhoz, Fauszt Zoltán érdekeltségei ráadásul pont oktatási fejlesztésekben vehetnek részt. Az utóbbi években mindössze 500 ezer forint nettó árbevétele volt egy Informin' Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft. nevű vállalkozásnak, amely azóta teljesít ilyen rosszul, hogy 2014 májusában kilépett a cégből az akkori egyik tulajdonos, Palkovics László.

Figyelmébe ajánljuk