Hadházy bejelentette a rendőrségen, ő fotózta le a Mészáros udvarán álló tankokat

  • narancs.hu
  • 2020. október 30.

Belpol

A rendőrség újságírók után nyomoz, de Hadházy szólt, hogy ő volt.

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán írta meg: hivatalos bejelentést tett a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon. A hvg.hu által szemlézett posztban Hadházy kiemeli: "Tájékoztattam őket, hogy én készítettem azokat a fotókat, amelyek miatt kihallgatták a Magyar Hang újságíróját (ez az információ szerepelt a cikkben is, de lehet, hogy elkerülte a nyomozók figyelmét), fölösleges emiatt a sajtót zaklatniuk."

A rendőrség ugyanis tiltott adatszerzés gyanújával kezdett nyomozni ismeretlen tettes ellen, október 26-án pedig kihallgatta Horn Gabriellát, az Átlátszó újságíróját arról, milyen körülmények között írta meg a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkét, és ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt.

Hadházy hozzáteszi, hogy miért is volt fontos tájékoztatni a nyilvánosságot: "egy azonosítatlan (ponyvával letakart) lánctalpas harcjármű áll a miniszterelnök családi “majorságának” közvetlen szomszédságában, ami nagyon komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, illetve felveti a haditechnikai eszközzel visszaélés gyanúját is" - írja a posztban.

A tiltott adatszerzést egyébként a Büntető Törvénykönyv szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűntett, de Dr. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogi igazgatója szerint a drónfelvétellel kapcsolatban szóba sem jöhet ilyen, mert ennek megvalósulásához olyan elkövetési magatartásokat, titkos módszereket és eszközöket határoz meg a Btk., amelyeket jogszerű eljárásuk során a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói vagy az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak; ráadásul a felvétel készítésére nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor.

Nyomoz a rendőrség az Átlátszó bicskei, Mészáros Lőrinc harcjárműveit bemutató drónvideója miatt

Tiltott adatszerzés gyanújával. Horn Gabriellát, az Átlátszó újságíróját október 26-án hétfőn tanúként hallgatta meg a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának munkatársa, aki arról tájékoztatta a lap munkatársát, hogy tiltott adatszerzés bűntette miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, számolt be az Átlátszó.

Figyelmébe ajánljuk