Hajdu Szabolcs: "Ez nemcsak az SZFE-ről, hanem az egész országról szól"

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 31.

Belpol

Zsákutcabál.

Szolidaritási utcabállal demonstráltak a Színházi és Filmművészeti Egyetem diákjai a Vas utcában, mert az intézményt egy alapítványon keresztül Vidnyánszky Attila fennhatósága alá rendelte a minisztérium. Az új kuratórium az egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus jogköreit egyoldalúan visszanyeste.

Az eseményen felszólalt többek között Bodó Viktor, Hajdu Szabolcs, Molnár Áron Noár.

Este 7 és 8 között megtelt a Vas utca, a szimpátiatüntetés előreláthatóan fél 11-ig tart.

Az egyetem vezetői augusztus 31-én jelentették be, hogy lemondanak posztjaikról, és az alkotmánybírósághoz fordulnak az egyetem autonómiájának megsértése miatt.

Fullajtár Andrea, az SZFE tanára azt mondta, azért nem hagyja ott az osztályát, mert tudja, hogy mennyit dolgoztak: „Mert ti vagytok a jövő. Nyugtassatok meg, hogy nem lehet titeket megvezetni!“

Bodó Viktor színházi rendező szerint pillanatnyilag ez Magyarország legszabadabb utcája. „Minisztériumi mamelukok állnak szemben egy kis egyetem lelkes hallgatóival“ mondta Bodó, aki arról beszélt még: látjuk, hogyan pusztít az országban a nyers erő, a hataloméhség, hogyan tapossa el az erős a gyengét.

„Háború van, meg kell védenetek magatokat“, de úgy, hogy nem szabad hagyni, hogy erre rámenjetek, mondta. Meg kell őrizni a derűt, alkotókedvet, tette hozzá.

Bodó addig nem szeretne belépni az SZFE ajtaján, amíg nem rendeződik az egyetem autonómiája, zárta beszédét.

Hajdu szabolcs film- és színházi rendező szerint ebben a történetben nem Vidnyánszky Attila osztja a szerepeket, ő is tragikus szerepet játszik, mert „elvállalta, hogy ő lesz a buldózer“, és ezért ellenségknt tekint erre az intézményre.

„De az igazi ellenség fent ül az aréna páholyában, szotyizik és élvezettel nézi, hogy lejátszuk egymás között a meccset“, mondta Hajdu, aki szerint ez a történet nem csak az SZFE-ről, hanem az egész országról szól.

"Annyi történik, hogy egy demokratikus intézményből autokratikus intézményt csinálnak, mert pont az a bajuk vele, hogy itt szabadon gondolkoznak."

Németh Gábor feltette a kérdést: "Miért hallgat a teljes magyar felsőoktatás? Miért hallgat a magyar rektori konferencia?"

"Megtörtént az autonóm egyetem modellváltásnak álcázott elrablása, de mi maradt? A forró szív és a hűvös fej tisztasága", zárta beszédét Németh Gábor. "Megmaradt az emberi méltóságotok, azt nem veheti el semmilyen hatalom".

Az esemény itt, az SZFE HÖK Facebook-oldalán követhető.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?