Három év alatt 5 milliárd forint értékben vásárolt festményeket az MNB egy cége

  • narancs.hu
  • 2023. július 12.

Belpol

Összesen 546 képzőművészeti alkotást vásároltak eddig össze.

A Magyar Nemzeti Bank ingatlanos leányvállalata, az MNB-Ingatlan Kft. 2020-ban kezdett műalkotásokat vásárolni, 2021 április végéig nettó 3,8 milliárd forint közpénzt költöttek el 730 festményre. Az atlaszo.hu adatigénylésére válaszolva most azt közölték, hogy azóta, idén április végéig további 546 alkotást vásároltak nettó 1,2 milliárd forintért.

A lengyel születésű, de Magyarországon élő Tomasz Piars alkotásaiból vették a legtöbbet az elmúlt két évben: összesen 29 darabot 13,1 millió forintért. A második helyen darabszám szerint Kusovszky Bea áll, akinek 27 képét vette meg az MNB-Ingatlan Kft. összesen 20,5 millió forintért. A harmadik helyezett pedig Csáji Attila, akinek 25 művéért 80 millió forint közpénzt fizettek ki 2021 augusztusában.

A portál a képek tárolási helyéről is érdeklődött. Kiderült, hogy az összesen 546 festményből május elején 309 darab raktárban, 109 az MNB Budai Központban (Krisztina krt. 55.), 91 az MNB Felügyeleti Központban (Krisztina krt. 6.), 25 Veszprémben, a Folyékony időszeletek című saját kiállításon, 6 Kaposváron, a Csiky Gergely Színház és Kulturális Központ kiállításán bérletben és szintén 6 db a Budai Várban, az Úri u. 21. szám alatt volt.

A 6 darab képnek helyt adó Úri utca 21. szám alatti ingatlan régen a budai városháza volt, melyet Matolcsy György jegybankelnök és csapata néhány éven belül kétszer vett meg, csak közben jelentősen felverte az árát saját maga számára – ahogy erről lapunk korábban beszámolt

Az Átlátszó arról is beszámolt, hogy Az MNB-Ingatlan Kft. által kiadott listában az a legérdekesebb, hogy rengeteg olyan vásárlás szerepel benne, amelyekről eddig semmilyen hivatalos információt nem tettek közzé. A Közbeszerzési Értesítőben nem jelentek meg ezek a tételek, vagyis nyilvános eljárás nélkül szerezték be a legtöbb képet. 546 festményből csak 56 darab (10,2 százalék), és a rájuk elköltött 1,2 milliárd forintból csupán 266,4 millió (22,2 százalék) jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben.

Az MNB alapítványok mérhetetlen ingatlanvagyonáról lapunk korábban részletesen beszámolt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk