Recski iszapot hozott az LMP képviselője az energiaügyi miniszternek

  • narancs.hu
  • 2023. július 12.

Belpol

A bányaomlás helyszínéről.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese szerdai, az Energiaügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nemrég sárlavinával elárasztott recski házakból és azok kertjéből hozott iszapmintát emlékeztetőül hozta Lantos Csaba energiaügyi miniszternek és Koncz Zsófiának, a tárca parlamenti államtitkárának. Közölte, arra kívánja emlékeztetni őket, hogy Magyarországon a környezetvédelmi szabályok nem védik meg sem az embereket, sem a környezetet.

A mintegy egy hónappal ezelőtti recski katasztrófához ugyanis hozzájárulhatott, hogy a recski Hunyadi utcától alig 200 méterre, az ott lévő házak feletti hegyen nyílhatott meg egy kőbánya - mondta.

Kanász-Nagy Máté kijelentette: felmerül a gyanú, hogy a bányanyitás miatti beavatkozás a természetbe, a fák kivágása, a terület ledózerolása hozzájárult a katasztrófához. Szemtanúk szerint ugyanis a heves esőzések a bánya területéről sodorták le a hömpölygő sarat.

A kormányzat egyébként 500 millió forinttal segíti a károk rendezését, de azt is csak közvetetten juttatja el a károsultaknak, akinek a lakhatása ellehetetlenült. Az erről szóló rendelet azonban „rendkívüli időjárási körülményre” hivatkozik, és nem arra, hogy Kósa Lajos ügyvédjének bányája, amit szakértők és a helyiek is aggályosnak mondtak, egy nagy vihar után elárasztotta a közvetlenül a bánya alatt lévő, a falu legszegényebb lakói lakta utcát.

Az LMP politikusa szerint ez mutatja, hogy Magyarországon senki sem lehet biztonságban. Bárki kaphat a szomszédságába egy veszélyekkel járó akkumulátorgyárat vagy bányát - jelentette ki.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk