Hárommillió forinttal lefizetné a kormány az elégedetlenkedő fogorvosokat

  • narancs.hu
  • 2017. november 18.

Belpol

A pénz az úr.

Egyszeri, hárommillió forintos támogatást adna a kormány a közellátásban dolgozó 3300 fogorvosnak, így csendesítenék le az ágazatban dolgozó közellátó praxisú fogorvosokat, akik egyre hevesebben tiltakoznak a finanszírozási rendszer hibái ellen – írja a Népszava.

A lap szerint még az idén át is utalná a fájdalomdíjat az egészségügyi államtitkárság. A cél minden valószínűség szerint nem más, mint hogy a tiltakozásra készülő erőket leszereljék (elvégre országgyűlési választások előtt állunk). Régóta probléma, hogy az egészségügyi államtitkárság egyszerűen nem hiszi el (!), hogy a fogorvosok valóban elvégzik azokat a beavatkozásokat, amiket elszámolnak a társadalombiztosítás felé. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár korábban úgy fogalmazott, hogy „rájuk elég sok a panasz, legutóbb egy közösségi portálra került ki, hogy olyan ellátásokat számolt el egyikük, amiket az illető orvos el sem végzett. Tehát velük le kell ülnünk, és ki kell találnunk, hogy hogyan tudunk közmegelégedésre olyan rendszert működtetni, ahol a munkája után mindenki megkapja a megérdemelt forrását”.

Ezek után nem történt semmiféle egyeztetés. Az érdekvédők egyike, Nagy Ákos keszthelyi fogorvos erre aláírásokat gyűjtött, majd háromnapos munkalassítást hirdetett tiltakozásul, ami alatt csak sürgősségi ellátást nyújtottak.

A kormány a nyilvános vitának azzal vetett véget, hogy a sajtó és a közérdeklődés kizárása mellett „titkos egyeztetésre” hívta a kamara fogorvosi tagozatának elnökét és Nagy Ákost. A találkozó „nyolcszemközt” zajlott, az érdekvédőket személyesen Lázár János és Ónodi-Szűcs Zoltán fogadta október 20-án. A megbeszélés részleteiről az érdekvédők senkinek nem beszélhetnek. Nyilván nem véletlenül.

(Népszava)

Figyelmébe ajánljuk