„Hát ez történt most” – Kuncze Gábor visszatérő

Belpol

A Demokratikus Koalíciónak jutott egykori választókörzetében, Szigetszentmiklóson indítja az ellenzék a 2010-ben – ezek szerint ideiglenesen – visszavonult Kuncze Gábort, aki hangsúlyozottan nem a DK, hanem az összefogás közös jelöltje.

magyarnarancs.hu: Azt mondta az ATV-ben még január 10-én, hogy indulása nem merült fel.

Kuncze Gábor: Azt mondtam, az MSZP-nek és a DK-nak is jó jelöltje van Szigetszentmiklóson, nehéz lesz közülük is választani, ezért a kérdés nem merült fel.

magyarnarancs.hu: Válaszából azért érződött, hogy nyitva hagyja a lehetőséget.

KG: Ennyiben nyitva hagytam, mert korábban is volt már róla szó, de a tárgyalások legutóbbi szakaszában még nem kerestek meg.

magyarnarancs.hu: Végül is ki gondolt önre?

KG: Nem voltam ott, de amennyire én tudom, a DK ezt a választókerületet elkérte magának azzal, hogy ott Kuncze Gábort akarja indítani. Ezzel a többiek egyetértettek, de az MSZP azzal egyezett bele némi gondolkodás után, hogy ha ott én indulok, akkor odaadja, egyébként nem. Nekem kellett eldöntenem, elindulok-e, ha a DK megkapja ezt a helyet.


false

magyarnarancs.hu: Gyurcsány Ferenc kereste meg végül?

KG: Igen, ő.

magyarnarancs.hu: Korábban milyen konstrukcióban kérték fel képviselőjelöltnek?

KG: Az már régen volt. Mivel ebben a választókerületben már ötször nyertem, többekben felvetődött, hogy induljak el. 2012 eleje óta minden alkalommal azt mondtam, az ATV-ben is, hogy senkinek a listájához nem akarok csatlakozni, de ha létrejön az összefogás és szükség van rám, és felkérnek a részvételre, erősen megfontolom. Hát ez történt most.

magyarnarancs.hu: 2006-ban, amikor nem jelöltette magát az SZDSZ elnöki posztjára, úgy nyilatkozott a Magyar Narancsnak: „Én tényleg kiszállok, és ha én egyszer kiszállok, akkor ott ki van szállva.” És még azt is mondta ugyanitt: „Befejezem, mert már nem tudok hozzátenni sem az SZDSZ-hez, sem a magyar politikához. Biztos romantikus alkat vagyok, de ha arra gondolok, hogyan nézett ki a politika 1990-ben, amikor megválasztott képviselőként először léptem át a Parlament küszöbét, és hogy néz ki most, akkor be kell látnom, hogy egyszerűen elszállt alattam az idő.” Most még rosszabb a helyzet, mégis visszatérne.

KG: Valószínűleg azért mondtam ezt, mert többen kapacitáltak, hogy maradjak az SZDSZ elnöke, de megerősítettem: kiszálltam, és nem lehet visszahozni. 2006-ban, megjegyzem, még volt hátra majdnem négy év a teljes parlamenti ciklusból. 2010-ben tényleg ki is szálltam. Nem látok nagy ellentmondást. Abban meg a kérdés jogos, hogy a politika színvonala azóta lényegesen rosszabb lett. Csak most már nem az a kérdés, hogy az milyen, hanem hogy az ország színvonala milyen lett. És szerintem az is sokkal rosszabb lett. Az egész magyar demokrácia rossz irányba halad. Ezen változtatni kell, és ehhez akarok hozzájárulni azzal, hogy elindulok a választáson.

magyarnarancs.hu: Azon morfondírozott kedélyesen az ATV-ben Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc, hogy vajon melyik frakcióba ül majd be Kuncze Gábor. Ön már tudja?

KG: Választások előtt ilyen kérdésekre soha nem válaszoltam. Előbb meg kell nyerni. Ha én most elkezdem, hogy ezt fogom csinálni vagy azt fogom csinálni, azt mondják egyesek, milyen nagyképű ez itt. A szavazás napján, amikor már ismerjük az eredményt, biztosan tudok pontos választ adni.

magyarnarancs.hu: De magában már megfogalmazta?

KG: Én magamban sem gondolok semmi olyat, amit nem mondok ki nyilvánosság előtt.

Figyelmébe ajánljuk