Hétfőn megnyitják a Szent János Kórház Covid-osztályát

  • narancs.hu
  • 2020. március 30.

Belpol

A kórházban jelenleg 32 embert tudnak lélegeztetni.

"Olyan betegeket fogadnak majd itt, akik koronavírus-fertőzöttek, de mellette például kaptak egy agyvérzést vagy valamilyen baleset érte őket” -nyilatkozta Nyulasi Tibor, a Szent János Kórház orvosigazgató-helyettese az Indexnek.

A hétfőn megnyíló ún. fertőző Covid osztályt a Szent János Kórház belgyógyászati osztályának tömbjében alakították ki: itt 55 fekvőhelyet tudnak biztosítani, és 15 beteget tudnak a most kialakított részlegben lélegeztetni.

A kórházban egyébként összesen 17 (4 gyerek és 13 felnőtt) intenzív hely van, ez bővült most további 15 intenzív ággyal. A János Kórház az egyike azoknak a budapesti kórházaknak, amelyet kijelöltek arra, hogy felsőbb utasításra a normál lélegeztetési kapacitás mellett további 15 intenzív ágyat kellett kialakítani, majd a következő lépésben további 30-at. Utóbbihoz újabb tömb kiürítésére lesz szükség.

A lélegeztetőgépek beszerzéséről Nyulasi elmondta:

"Először nem felülre szólok, előbb összeszedem a műtőből azokat az altatógépeket, amiket be tudok állítani. Az altatógép ugyanis nem csak altat, hanem lélegeztet is. Ebből be tudok állítani még maximum 15  gépet. Ha még ez sem elég, akkor kérek, és az ígéretek szerint, kapok is."

Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnapi beszámolója szerint 14-en 14-en vannak olyan súlyos állapotban, hogy kezelésük lélegeztetőgépet igényel.

Szökjenek meg velünk: papírba csomagolt reszelő a szobafogságra ítélteknek!

Úgy, hogy közben sem önmagukat, sem másokat nem sodornak veszélybe. Ha már a lábát csak a közértig teheti ki, tárja ki ablakát a világra, s benne Magyarországra! Ezen a héten is becsempészünk Önnek egy éles reszelőt, hogy megszabaduljon a rácsoktól. Ismét az e heti nyomtatott Magyar Narancs ot ajánljuk figyelmébe!

Figyelmébe ajánljuk