Hiába kell jövőre nyelvvizsga a felvételihez, nem lett több a nyelvtanuló

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 17.

Belpol

Évente 18 ezer fiatal szorulhat ki a felsőoktatásból.

A jövőre tavasszal végző középiskolásoknak már mindenképpen középfokú nyelvvizsga kell ahhoz, hogy bejussanak a felsőoktatásba. Mégsem ugrott meg sem a nyelvi kurzusokra, sem a nyelvvizsgára jelentkezők száma, mondta a Magyar Nemzetnek a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke.

Azt is mondta Rozgonyi Zoltán, hogy az utóbbi időben országosan nem nőtt vizsgázók száma, sőt tavalyhoz képest talán még csökkent is.

A felvételi jelentkezés határideje február közepe, vagyis nincs sok ideje annak, akinek nincse meg a szükséges bizonyítványa.

Rozgonyi szerint a hátralévő öt hónap egyébként is kevés lenne, hogy áthidalják azt a szakadékot, ami az új követelmények és a tanulók többségének tudása között van.

Augusztus végén írtuk meg, hogy a kormány szigorítása miatt tízezrek bukhatják a felvételit, ugyanis az idén felvettek 31 százalékának nem volt nyelvvizsgája, vidéken ennél is sokkal rosszabb az arány.

A HÖOK becslésére hivatkozva azt írtuk, hogy az intézkedéssel évente 18 ezer fiatal szorulhat ki a felsőoktatásból. Az Oktatási Hivataltól kapott, a frissen felvett, tanulmányaikat szeptemberben kezdő hallgatókra vonatkozó adatsor is hasonló képet valószínűsít.

Íme a hivatalos adat: tízezerek bukhatják a felvételit a kormány szigorítása miatt

Az idén felvettek 31 százalékának nem volt nyelvvizsgája, vidéken ennél is sokkal rosszabb az arány. Pedig jövőre már kötelező lesz. Nemrég nyomtatott kiadásunkban foglalkoztunk azzal, hogy egy 2014-es rendelet értelmében a következő tanévtől az egyetemi-főiskolai felvételihez kötelező lesz legalább egy középfokú (B2-es, komplex) nyelvvizsga, vagy ezzel egyenértékű okirat, praktikusan emelt szintű nyelvi érettségi.

Figyelmébe ajánljuk