Hiába tombol a vírus, a kormány még ad gyorsan félmilliárdot a jövőheti budapesti judo Grand Slam-re

  • narancs.hu
  • 2020. október 14.

Belpol

Ugyanaznap jelent meg a judo-verseny támogatásáról a határozat, amikor Szijjártó bejelentette, lesz Orbán-Putyin-találkozó

Habár szeptemberben még bizonytalan volt, hogy valóban megrendezheti-e Budapest az őszi időszak legnagyobb judo-versenyét, a kormány egy múltheti rendelkezéssel több mint félmilliárd forintot csoportosított át a cselgáncs-viadal lebonyolítására.

„Erre egyelőre senki nem tud válaszolni, rengeteg tényezőtől függ, amelyeknek egytől egyig pozitív kimenetele kell legyen.” – válaszolta Nagy András Magyar Judo szövetség sportigazgatója a kormánysport.hu-nak szeptember elején arra a kérdésre, hogy a romló vírushelyzetben is megrendezhető lesz-e a verseny. Hogy az azóta eltelt időben milyen tényezőnek lett pozitív kimenetele, az nem világos. Emlékeztetőül: csak a tegnapi és a mai napon 55-en haltak meg a járvány következtében, és az újonnan azonosított fertőzöttek száma is csupán ezen a két napon kétezerrel emelkedett.

A kormány mindenesetre úgy tűnik, hogy bízik a rövid távú pozitív fordulatban, mert az október 9-én megjelent Magyar Közlönyben megjelent 1649/2020.-as számú kormányhatározat szerint egyszer 350 milliót, illetve még egyszer, a Maradványelszámolási Alapból 210 milliót biztosít a Magyar Judo Szövetségnek az október 23 és 25 között esedékes budapesti Grand Slam-re.

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) honlapja szerint a versenyen 5 kontinens 80 országának 571 sportolója vesz majd részt.

Bizonyára véletlen, hogy épp ugyanaznap, amikor a kormányrendelet megjelent, Szijjártó Péter arról nyilatkozott, hogy a körülmények ellenére is létrejön majd a „szokásos” Orbán-Putyin találkozó valamikor az év végéig hátralevő időszakban.

Év végére tervezik a szokásos Putyin-Orbán-találkozót

Vannak bizonytalanságok, de erős a szándék. Szijjártó Péter Mukhtar Tileuberdi kazah külügyminiszterrel tárgyalt pénteken, majd közös sajtótájékoztatójukon jutott arra ideje, hogy éltesse a kormány "keleti nyitás stratégiáját". Szijjártó szerint ez beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A kazah-magyar kapcsolatok eredményeinek és pozitív hozadékainak felsorolása után kiemelte: a koronavírus-járvány nyomán új világgazdasági rendszer jön létre, és ebben Magyarország a nyertesek közé akar tartozni.

Mint köztudott, Putyin kedvenc sportja a cselgáncs, a cselgáncs szövetség kedvenc politikusa pedig Putyin: olyannyira, hogy az orosz vezető a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Helyettese ezen a poszton pedig nem más, mint Csányi Sándor OTP Bank elnöke, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetője. De nem ő az egyetlen ismert szereplő a judo közelében, Dr. Dézsi Csaba András, a szexbotrányba belebukott Borkai Zsoltot követő győri polgármester a magyar szövetség általános alelnöke.

Vlagyimir Putyin legutóbb épp egy éve járt a Magyar fővárosban, és azon kívül, hogy Orbán Viktorral találkozott, „felkereste a Nemzetközi Judo Szövetség fővárosunkban található elnöki irodáját is” – amint erről a judoinfo.hu is beszámolt. De nem ez volt az orosz államfő egyetlen cselgáncs-témájú vizitje Budapesten, két évvel korábban a cselgáncs-világbajnokság nyitónapján is megjelent a magyar miniszterelnök társasságában a Papp László Arénában, ahogy a 24.hu is megírta.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a most félmilliárddal kisegített, jövő héten induló budapesti Grand Slam-en ismét felbukkan-e az orosz vezető.

Figyelmébe ajánljuk