Hindu tanító Németh Sándornak: „A vallás nevében elkövetünk hibákat, melyekkel saját életünket nehezítjük meg”

  • narancs.hu
  • 2019. november 23.

Belpol

Folytatódik a jóga-gate.

„A szanszkrit jóga szó jelentése összakapcsolni: az egyéni lélek és a Legfelsőbb kapcsolatát jelenti. Hasonlóan, mint az angol religion szó alapjául szolgáló latin 'religare' kifejezés, melynek jelentése összekötni – a lelket Istennel. Megállapíthatjuk, hogy a jóga és a vallás kifejezések szinonimák” – olvasható Leveles Zoltán hindu tanító nyilatkozatában, amelyet az MTI-nek küldött el.

A jóga – írja – ősi tradíció, melynek maximum annyi köze lehet a démonokhoz, hogy segít beazonosítani és leküzdeni a mindannyiunkban benne levő belső démonokat. A több mint 5000 éves védikus tanítások tanulmányozásával megállapíthatjuk, hogy a jóga célja sohasem volt a démoni erők tisztelete vagy imádata.

„A vallás nevében is elkövethetünk olyan hibákat, melyekkel saját lelki életünket nehezítjük meg. Ilyen hiba például alaptalanul démonizálni más tradíciókat. (...) Nem az a csoda, ha valaki hibázik, hanem az, ha valaki nem hibázik. A hinduizmus egyik jelentős képviselője, Mahátma Gandhi elhíresült mondása idekívánkozik: »Hibázni emberi, megbocsátani isteni.« Összegezve: a jóga és a keleti vallások világának kezében van most a megbocsájtás lehetősége. Miért is esne nehezünkre megbocsájtani?” – zárul Leveles nyilatkozata.

Németh Sándor a mai nap folyamán interjút adott a Hit Rádiónak, amelyben nem vonta vissza a jógaellenes kijelentéseit.

Németh Sándor: „Meg akarnak félemlíteni minket"

A Hit Gyülekezetének vezető lelkésze a jóga-ügyről nyilatkozott. „A Hit Gyülekezete mindig is tiszteletben tartotta a buddhizmus vagy a Krisnások vallásszabadságát Magyarországon, és a jövőben is a Hit Gyülekezete magatartását ez fogja jellemezni, mondta Németh Sándor vezető lelkész, aki egyúttal nem vonta vissza a jógával kapcsolatos kijelentéseit a Hit Rádiónak adott nyilatkozatában - írja az atv.hu.

Figyelmébe ajánljuk