Hírösszefoglaló

  • 1996. június 13.

Belpol

Államfők Európáért
Államfők Európáért Az EU-, valamint a NATO-tagság, illetve a közelgő orosz elnökválasztás és a balkáni helyzet voltak a témái annak a lengyelországi Lancutban megrendezett nem hivatalos csúcstalálkozónak, amelyen a közép-európai államfők negyedik alkalommal vettek részt. A magyar államfő mellett a lengyel, a cseh, a szlovák, a szlovén, az osztrák, a német, az olasz és az ukrán államfő jelent meg a találkozón, ahol Göncz Árpád köztársasági elnök hangoztatta: bár az európai integráció a most csatlakozó országoknak veszteséggel is jár, a folyamat mindenképpen hasznos a jelenlegi EU-tagoknak is. A NATO-csatlakozásról szólva Göncz kifejtette: ez fontos, de nem egyetlen tényezője a stabilitásnak.

Meghalt Pol Pot Malária következtében 68 éves korában meghalt a huszadik század egyik legvéresebb kezű kommunista diktátora, a kambodzsai Pol Pot, aki 1975-79 között kétmillió embert mészároltatott le, falura terelte a városi lakosságot, irtotta az értelmiségieket, a buddhista papokat és a nemzeti kisebbségeket. Pol Pot rémuralmának egy vietnami invázió vetett véget; azóta a hírhedt vörös khmerek vezére nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, a thaiföldi határ közelében élt testőreivel. Amerikai kutatások most kimutatták, hogy a maoista diktátor és helyettese, Son Sen közvetlenül adott utasításokat a kivégzésekre.

MOL Rt.: vámvizsgálat A Vám- és Pénzügyőrség kivizsgálja a MOL Rt.-nél eltűnt nagy mennyiségű kőolaj ügyét, illetve azt, hogy ez miként befolyásolta a cég által fizetendő közterhek teljesítését - közölte Laczó László VPOP-szóvivő az MTI-vel, hozzátéve: "A vizsgálódások csak akkor lehetnek eredményesek, ha áttekintik a MOL Rt. teljes jövedéki tevékenységét." A MOL Rt. teljes forgalmának egy százalékát jelentő 78 ezer tonna kőolaj eltűnéséről a társaság közgyűlésén bejelentették, hogy a cég belső vizsgálatot is tart az ügyben, hogy kiderítse: valóban eltűnésről vagy "nyilvántartási hibáról" van-e szó.

Horn Gyula a halálbüntetésért Az MSZP hétvégi juniálisán Horn Gyula közölte: az alkotmányozás folyamatában érdemes népszavazást tartani a halálbüntetés visszaállításáról, és ha "dönt a nép", ő maga igennel fog szavazni. A miniszterelnök (aki később azt mondta: ő csak a népszavazásra mondana igent) csak személyes véleményét fejezte ki az ügyben, magyarázta a nyilatkozatot Vastagh Pál igazságügy-miniszter, emlékeztetve arra, hogy a törvény szerint e kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, mivel Magyarország több idevonatkozó nemzetközi szerződést is aláírt. "E szerződések felmondásának beláthatatlan következményei lehetnek" - mondta Vastagh. Az alkotmányozási vitában eddig a legmarkánsabban a kisgazdák sürgették a halálbüntetés újbóli bevezetését; az előzetes népszavazás ötletét Bihari Mihály MSZP-s képviselő vetette fel.

Tömeges szalmonellafertőzés Lecsengőben van az a több mint négyezer embert érintő szalmonellafertőzéses ételmérgezés, amely a Junior Rt. Kondorosi úti báziskonyhájáról indult. A fertőzést friss eperből készített leves okozta. A tömeges ételmérgezés egy halálos áldozatot követelt: egy nyolcvanéves szívbeteg férfi, aki kórházi kezelését néhány napra felfüggesztve otthon evett a levesből, meghalt. A betegek nagy többsége gyermek, akik a főváros és Pest megye óvodáiból és általános iskoláiból kerültek kórházba, körülbelül négyszázan. Budapest érintett kerületeiben helyenként annyi pedagógus és diák betegedett meg, hogy be kellett zárni az iskolát. A Junior Rt. kereskedelmi igazgatójának tájékoztatásából kiderült: a leves felhasználásához szükséges epret a nagybani piacon szerezték be egy olyan termelőtől, aki régóta szállított már a Juniornak, amely a fővárosi óvodák és általános iskolák hatvan százalékát látja el élelmiszerrel. A szerdai napon, amikor a fertőzés történt, körülbelül 6800 főre főztek. Az elkészült leves egy milliliterjében a szakemberek 10 és 100 millió darab közötti baktériumot mutattak ki; ebből a baktériumból néhány tízezer is elég a fertőzéshez. A Fővárosi Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (FNTSZ) azt az eperföldet is megvizsgálta, ahonnan a fertőzött gyümölcs származott, hogy megbizonyosodjon róla: okozhatta-e a fertőzést az, hogy az epret fekáliával öntözték. A vizsgálat lezárulta után a szolgálat feljelentette a Junior Rt.-t. A jelenleg tünetmentesnek számító betegek hónapokig fertőzők maradhatnak.

Jeruzsálem egyben marad Az újonnan megválasztott izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu, ellenzi az önálló palesztin állam megalakulását, a Golán-fennsík visszaadását és Jeruzsálem megosztását - ez szivárgott ki az elmúlt héten a készülő kormányprogramból. A PFSZ vezetői, miután törölték a Palesztin Chartából a militáns Izrael-ellenes részeket, többször tettek olyan nyilatkozatot, hogy küszöbön áll a palesztin állam létrehozása, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal. A Likud-párti Netanjahu már közvetlenül megválasztása után jelezte: kész a további békepárbeszédre a palesztinokkal, még kisebb területi engedményekre is hajlandó, de megerősíti a volt megszállt területek zsidó telepeit, Jeruzsálem megosztása pedig semmiképpen sem képezheti vita tárgyát (ez utóbbi kérdésben a volt miniszterelnök, Simon Peresz és a Munkapárt ugyanezt az álláspontot képviselte). Az új izraeli kabinet egyben hatékonyabb fellépést vár a terrorizmus ellen a Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatóságtól.

MDNP: konstruktív ellenzékiség Nem a kormánnyal mindenáron való szembenállást, hanem konstruktív ellenzéki magatartást és politikai stílusváltást hirdetett meg az önmagát mérsékelt középpártként meghatározó, az MDF-ből kiszakadt MDNP. A Néppárt első, budapesti nagygyűlésén - körülbelül ezer ember előtt - Szabó Iván frakcióvezető az országot sújtó nehéz örökség felszámolását nevezte meg a legfontosabb célnak, tehát a gazdasági bajok, a szegénység, az infláció, a "balkáni szintű" korrupció, a demagógia elleni harcot és a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését. A nagygyűlés után az MDNP vezetői megkoszorúzták Antall József néhai miniszterelnök sírját.

Washington időt ad Belgrádnak Az amerikai kormányzat még időt akar adni Slobodan Milosevic szerb elnöknek arra, hogy intézkedjen a háborús bűnös boszniai szerb vezetők eltávolítása ügyében, ezért nem támogatja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek azt a felhívását, hogy Radovan Karadzic és Ratko Mladic kiadatásának elmulasztása miatt állítsák vissza a Szerbiával szembeni gazdasági embargót. Közben feladta magát a hágai bíróságon Tihomir Blaskic tábornok, volt boszniai horvát vezérkari főnök, s meg is kezdődött ellene az eljárás. A horvátországi Split közelében letartóztattak egy másik háborús bűnökkel vádolt személyt is: a 29 éves Zlatko Aleksovski a vád szerint koncentrációs táborok parancsnoka volt Közép-Boszniában, az 1993-as Lasva-völgyi etnikai tisztogatások idején.

Morze

Százezer marhát vágtak le idáig Nagy-Britanniában a marhavész okozta pánik nyomán. London időközben valamelyest enyhítette a brüsszeli embargó miatti EU-ellenes retorikáját.

Kuba újabb lépést tett a nyugati tőke becsalogatására: a továbbra is amerikai embargó alatt álló szigetország most szabadkereskedelmi övezeteket fog létrehozni, ahol 100 százalékig külföldi tulajdonú cégek is létesülhetnek.

Moszkvában robbantásos merényletet követtek el a főváros alpolgármester-jelöltje ellen. Valerij Sancev súlyos sérüléseket szenvedett, amikor lakása közelében működésbe lépett egy rádióvezérlésű szerkezet.

Az orosz homoszexuálisok közölték: nem szavaznak Gennagyij Zjuganovra, mert számukra és egész Oroszország számára tragédiát jelentene a kommunista elnökjelölt megválasztása. A szovjet évtizedek tiltó intézkedései miatt a legtöbb orosz meleg aktivista máig illegális szervezetekbe tömörül.

Bill Clinton megerősítette: aláírja azt a törvényt, amely tiltaná a homoszexuálisok házasságának jogi elismerését. Az elnök ugyanakkor közölte, nem fogja megengedni, hogy a törvény ürügyén megkülönböztető kampányt folytassanak a homoszexuális közösség ellen.

Brit AIDS-kutatók megállapították, hogy a fiatalabb szervezet jobban ellenáll a HIV-vírus támadásának, mint az idősebb. Az 55 év felettiek 12 százaléka, a 15 év alattiak 86 százaléka élte túl legalább tíz évvel a fertőzést.

A római Priebke-perben teendő tanúvallomása elől rejtélyes okból szökni próbált Karl Hass volt SS-őrnagy. A 84 éves férfi medencecsontját törte, amikor lezuhant szállodájának teraszáról.

Öngyilkos lett a Nemzetbiztonsági Hivatal egy századosa, Tokaji Lajos, aki a Magyar Hírlap értesülése szerint önvédelmi fegyverével szájba lőtte magát. Az ORFK-n megtudtuk: az ügyben ők nem nyomoznak, az NBH belső vizsgálatot tart.

Csecsen káosz A moszkvai békemegállapodás és Jelcin elnök ígérete ellenére Csecsenföldön az elmúlt héten nemhogy megnyugodott volna, de tovább éleződött a helyzet: megöltek egy helyi oroszbarát politikust, orosz épületek és laktanyák környékén éjjel is ropogtak a fegyverek, csecsen harcosok géppisztolysorozatokat eregettek lakótelepek és ipari körzetek irányába is. (Groznijt tavaly év elején foglalták el az oroszok, de nem ellenőrzik a város egészét.) A zavaros helyzet miatt leállt az orosz csapatkivonás. Pénteken aknavetővel támadást hajtottak végre a csecsen állami rádió és televízió elnökének grozniji lakása ellen; a tévé elnöke könnyebben megsérült. Mindeközben Ingusétiában, az orosz-csecsen fegyverszüneti tárgyalásokon megállapodás született az egy hónapon belüli katonai rendezésről.

Az információ szabad Az adatvédelmi ombudsman jogilag és morálisan is elfogadhatatlannak nevezte, hogy hét évvel a rendszerváltás után sincs biztosítva az átvilágításban érintettek információs önrendelkezési joga. Majtényi László egy, az információ szabadságáról tartott budapesti konferencián alkotmányellenesnek nevezte, hogy a titkosszolgálatok nem adják ki kezükből a felülvizsgálat jogát, ragaszkodnak ahhoz, hogy ők döntsék el, mely iratok vizsgálhatók, kutathatók, illetve melyek minősülnek államtitkoknak; márpedig itt külső kontrollra lenne szükség. Majtényi szerint alkotmányosan kellene garantálni, hogy a pártállam által megfigyeltek információs önrendelkezési joga jobban érvényesüljön a besúgó hasonló jogaihoz képest.

Figyelmébe ajánljuk