Hó végén sok orvos már csak szívességből ügyel

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Belpol

A MOK szerint nem teljes sikertörténet az ügyeleti díjak emelése.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára beszélt arról a Népszavának, hoyg az orvosi ügyeleti rendszer még mindig nincs kellőlépp rendezve ahhoz, hogy megfelelően működhessen.

Svéd kiemelte, hogy huszadikára sok helyen minden hónapban elfogy az a munkaidőkeret, amelyen belül az orvosok ügyeletre kötelezhetők, attól kezdve már lényegében szívességet tesz az, aki vállalja a szolgálatot. A MOK titkára szerint vezért agy az ellátóhelyek számát kell csökkenteni vagy az ügyeleti díjak megemelésével vonzóvá tenni a túlórázást az orvosok számára.

Az újévtől az érdekeltek sokszori sürgetésére óránként bruttó 6000 forintban határozta meg a kormányzat az orvosok ügyeleti alapdíját, az ügyeleti díjak újraszabályozása ellenére azonban így is vannak esetek, hogy a 20-30 éve pályán lévők ügyeleti óradíja alacsonyabb, mint a normál műszak órabére. Svéd szerinr ezért az ügyeleti rendszer új finanszírozása további korrekcióra szorul.

"A korrekt ellentételezés pedig ott kezdődik, hogy ezért ne kapjon kevesebbet a nappali munkadíjánál az az ügyeletes orvos, aki hajnali négykor a műtőben állva, vagy a sürgősségin fogadja és ellátja a beteget" - fogalmazott a MOK titkára.

Svéd hozzátette, hogy a működő egészségügyhöz számos változtatásra lenne még szükség. Elmondta, hogy az igaz, hogy a kormány jelentősen növelte az orvosi béreket, ami egyfelől segítette a rendszer életben tartását, másrészről viszont nagyon sok új, kezelendő feszültséget is okozott. A mostani rendszer széttagolt és eklektikusan működ, miközben nincs elég se orvosból, se egyéb szakdolgozóból, tette hozzá.

Elmondása szerint a működőképesség megőrzése érdekében vagy szűkíteni kellene az ellátóhelyek számát, és racionalizálni, központosítani a szolgáltatásokat, vagy ha ez nem megy akkor a kevés számú dolgozót kellene rábírni arra, hogy a szabadidejük terhére további ügyeleteket vállaljanak éjszaka és a hétvégén.

Ráadásul ha a kormány ígérete szerint folytatódik az orvosok béremelése, akkor a mostani ügyeleti díjak elértéktlenedhetnek, arra ugyanis semmiféle garancia nincs, hogy a továbbiakban értékkövető lesz a most meghatározott ügyeleti díj. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk