Hódolattal Viktornak - Mit keres ennyi külföldi szélsőjobboldali Budapesten?

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. április 20.

Belpol

Amerikai, brit, francia, svéd és német szélsőjobboldaliakra leltünk, miközben feltérképeztük a Magyarországon élő, magát emigránsnak nevező közösséget – amelyben büntetett előéletűekből sincs hiány.

Divatos hely lett mára Budapest a nyugati szélsőjobboldaliak körében, itt telepedtek le e közeg legkülönfélébb képviselői, akik a fővároson kívül még egy magyar dologért rajonganak legalább ennyire: ez pedig Orbán Viktor. A Narancs öt különböző nemzet majd tucatnyi képviselőjét azonosította be azok közül, akik fel-feltűnnek Budapesten vagy itt élnek – ami egyúttal azt is jelenti, hogy a különböző médiaplatformokon innen építik nemzetközi hálózatukat, alkalmasint álhírekkel és a gyűlöletkeltéssel. Többen személyesen mondták el lapunknak, miért a magyar fővárost választották törzshelynek. Van köztük dörzsölt médiavállalkozó, futóbolond, többszörösen elítélt gyűlöletiparos is, de fegyvernepperből se lesz hiány.

Amerikaiak

Tavaly költözött ide Matt Forney blogger, aki az amerikai alt-right, azaz alternatív jobboldali mozgalomhoz kötődik. Az alt-rightosok azok a provokatív bloggerek és aktivisták, akik egyaránt

false

elutasítják a politikai korrektséget és a hagyományos konzervativizmust, ugyanakkor fehér felsőbbrendűséget hirdetnek és a neonácizmus sem áll távol tőlük. Egy washingtoni konferencián Trump győzelmét náci karlendítéssel és „Hail Trump!” felkiáltással üdvözölték. Vezetőjük Richard Spencer, aki két éve fajvédő konferenciát szervezett Budapesten, de egy sörözőben letartóztatták, és a magyar kormány – rasszistának minősítve a szervezőket – betiltotta az eseményt. A The Washington Post egy cikkében Matt Forney-t a meghatározó tagok közt említette, amikor arról írt, hogy a csoport nem csupán a „fehér felsőbbrendűséget” hirdeti, hanem a „fehér férfi felsőbbrendűségét”. Forney szerint a nők „csak a mozgalom mellékszálai”, „ők nem fontosak”, mivel a férfiak adják „a forradalom erejét”. Egy videójában a nők szavazati joga miatti erős aggályainak adott hangot.

Forney már Budapesten él és alkot. Egy blogjában nemrég pontokba szedte, miért jó hely a magyar főváros. Lehet csodálkozni, íme: „A metrók pontosan járnak, nem úgy, mint New Yorkban. (…) A buszok és a villamosok kellemesek, tiszták. (…) A liftek és a lépcsőházak rendezettek és nem húgyszagúak. (…) Az amerikaiakkal ellentétben a magyarok kézben tartják azt a struktúrát, ami egy nagyváros működtetéséhez kell.” További előny, hogy a magyarok kedvesebbek, mint a nyugatiak, és az „etnikai sokszínűség hiánya miatt ez a város sokkal biztonságosabb, mint az amerikaiak”. A „kellem abban is megmutatkozik, ahogy egymással viselkednek. Budapesten az emberek még normális szociális életet élnek. A férfiak megfogják a barátnőik kezét, ahogy a lányok is az anyákét”. Forney azért is lelkes, mert a magyar nők nemcsak „gyönyörűek”, de konzervatívabbak nyugati társaiknál, és azért is lelkendezett, hogy mindössze egy leszbikus párral találkozott itt.

Politikai oka is van rajongásának. Egy másik írását így kezdi a 29 éves Forney: „Képzeld el, hogy nincsenek balosok. Igazán könnyű ez, próbáld csak meg. Nincsenek tüntetések az utcán, csak csinos fehér csajok. Ez a világ létezik, és úgy hívják: Magyarország. Itt a baloldal kicsi, impotens és jelentéktelen.” Forney csodálja Orbán Viktor számos lépé­sét: a kerítést, a „sorosbérencek” rugdosását vagy azt, hogy az új alkotmányba vésette, házasság csak férfi és nő közt lehetséges. Forney személyesen nézte végig az Együtt Putyin-ellenes tüntetését, és minősítette azt utóbb erőtlennek és szánalmasnak. „Ha legközelebb antifasiszta Molotov-koktélt dobálót látsz a tévében (…), gondolj arra, hogy a baloldalt igen­is el lehet tüntetni. Orbán ezt már megtette a saját országában.”

A The New York Times által „népszerű alt-right vloggerként” jellemzett Paul Ramsey is

false

Budapesten él, ő 2015-ben a magyar Parlamenttel a háta mögött tweetelte ezt: „Ha én lennék az EU elnöke, Breiviket jelölném a menekültügyi bizottság élére. Kreatív megoldásokra van szükségünk.” (Anders B. Breivik norvég szélsőjobboldali tömeggyilkos, aki 2011. július 22-én összesen 77 embert, jórészt tizenéves fiatalokat mészárolt le – a szerk.) Az 54 éves Ramsey a Youtube-on működtet csatornát „ramzpaul” néven, videóiban hevesen kritizálja és parodizálja az ún. liberális világ szüleményeit (politikai korrektség, feminizmus, jogegyenlőség). Kritikusai azt róják fel, hogy masszívan nőgyűlölő és rasszista tartalmakat gyárt, ezért „mosolygó nácinak” hívják. Különösen veszélyesnek tartják, hogy úgy tesz, mintha csak viccelne, holott nagyon is tisztában van azzal, hogy mit tesz. (Ramsey tavaly előadóként tűnt fel a Richard Spencerhez kötődő fehér felsőbbrendűséget hirdető think-tank, a National Policy Institute rendezvényein, ám ma már próbálja lemosni magáról az „alt-right” bélyeget Spencer hírhedt „Hail Trump!”-ozása után.)

Ramsey heti több videóval jelentkezik, ezekben rendre politikai témát boncolgat. Ezt viccesen próbálja tenni, mivel szerinte a legtöbb alt-rightos túl komoly, ezért nem jutnak el szélesebb közönséghez. A tavalyi menekültellenes népszavazásról Budapestről tudósított, és Orbán Viktort úgy mutatta be amerikai közönségének, mint alt-right politikust, aki „olyan, mint Donald Trump”, de azt is mondta a kormányfőről, hogy „igazán csípem ezt a fickót”. Szerinte az alt-righthoz a Fidesz közelebb áll, mint a régi vágású Jobbik, a baloldali pártokat csak „többségében zsidó csoportokként” jellemezte. Ramsey a Szabadság téri megszállási emlékművet is meglátogatta, amely szerinte gyönyörűre sikerült, kár, hogy utóbb a „zsidók elcsúnyították”. Videóban ajánlotta Budapestet mindenkinek, mivel szerinte itt még létezik etnikai homogenitás, az ország a saját nyelvén beszél, miközben „London már rég nem angol”. Trump megválasztása után az amerikai nagykövetség előtt ajánlotta fel a szolgálatait, jelezve, szívesen lenne ő a következő nagykövet. Egyelőre nem járt sikerrel.

Arcok az Egyesült Királyságból

A fajvédő angol szélsőjobbosok magyarországi feltűnésével korábban már foglalkoztunk (lásd: Fehér embernek fillérekért, Magyar Narancs, 2016. december 8.), közülük ketten, Jim Dowson és Nick Griffin voltak a közelmúltbeli Soros-ellenes konferencia főszereplői a Magyarok Házában.

Jim Dowson

Jim Dowson

 

Kettőjük közül Dowson az agy. Meggyőződése, hogy Nyugat-Európa összeomlott a migráció és a liberalizmus miatt, és Magyarország épp azért fontos, mert itt még él a tradíció, a vallás, és nincs annyi bevándorló sem. Dowson kemény putyinista és vallási fanatikus, e két vonzalmáról a Russia Today-nek azt nyilatkozta, hogy ma „Oroszország az egyetlen, ahol megértik a tradíció, a hit és a családi értékek fontosságát. Ezeket a multikulturalizmus üldözi, Putyint pedig a világban démonizálják. Ez azért van, mert Putyin a többség érdekét a kisebbségek fölé helyezte.” Mint mondta, „inkább meghalok a muszlimokkal harcolva, mint szélütésben egy McDonald’s-ben. Fájdalmas lesz, de végül épp az iszlám vezet vissza minket Jézushoz. Ha a vér elönti Európát, az emberek visszatérnek Krisztushoz” – ez a gondolat magyarázhatja, hogy miért uszítanak a hozzá köthető platformok a muszlimok ellen. Dowsonról azóta a The New York Times is írt; Amerikában egy általa gründolt álhíroldal miatt lett érdekes, amely Trump mellett szállt be a kampányba Hillary Clintonról terjesztve összeesküvés-elméletet. A cikk kiemelte Dowson tézisét, miszerint az emberek mára belefásultak a politikába, ezért mémekkel kell sokkolni őket, hogy aktivizálhatók legyenek. A Guardian arról írt, hogy a Dowsonhoz köthető Patriot News Agencynek Budapesten van irodája.

Dowsont ezúttal elértem. Először arról érdeklődtem, miért költözik Magyarországra. „Nem nézel tévét? Nem látod a híreket? Nem látod a hullákat, a terrorakciókat? Nálatok nincsenek dzsihadisták ezrével, de ezt nyilván te is tudod. Vagy szerinted minden rendben van Nyugaton?” – pörkölt vissza. Majd folytatta: „Neked romantikus elképzelésed van az Egyesült Királyságról. Pedig ma már teljes a káosz a megszállók (értsd: bevándorlók – N. G. M.) miatt, több orvos már alig beszél angolul.” Saját munkáját úgy írta le, mint aki médiatanácsokat ad, „dolgozok Szerbiában, Bulgáriában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, a Fülöp-szigeteken és Magyarországon is”. Állítólag az amerikai Breitbart mintájára szeretne egy alt-right portált alapítani, erről is kérdeztem. „Már van egy médiaközpontunk Magyarországon. Jobbak, kiegyensúlyozottabbak, Európa-fókuszáltabbak vagyunk, mint a Breitbart.” Hiába erősködtem, e központról többet nem árult el. Érdekli-e a magyar politika, szimpatikus-e neki a Fidesz? – erről is faggattam, de kitérő választ adott. „Új jövevényként visszataszító lenne belefolyni ebbe. Talán a gyerekeimnek, ha itt nőnek fel, már meglesz a joguk, hogy beleszóljanak. Politikai menekült vagyok, a magyar politika nem az én dolgom.”

Ennél a pontnál el is értünk a dowsoni kettős beszédhez. Nem teljesen fedi a valóságot ugyanis, hogy Dowson ne akarna belefolyni a magyar politikába. Márciusban a szélsőjobbos egyetemistákból szerveződő Identitesz bejelentette, párttá alakulnak. Az év elején az Identitesz bevonult a Dowson-féle lovagrend, a Knights Templar International (KTI) budapesti irodájába (Teréz krt. 24., II. emelet 10.), és az együttműködés jegyében elfoglalta a lakás egyik szobáját. Dowson tehát jelen van egy olyan magyar politikai csoport környékén, amelyik szándékai szerint elindul a 2018-as választáson. Tekintve, hogy Dowsonhoz köthető a muszlimellenes KTI magyar Facebook-oldal, illetve más (Arabic Press Agency, Visegrad News, Jesus is Lord, This is Hungary) felület is, azt feltételeztük, hogy ezek működtetésében veheti hasznát az Identitesznek – erről is megkérdeztük volna László Balázs elnököt, ő viszont nem nyilatkozott.

Nick Griffin

Nick Griffin

Fotó: Getty Images

Dowson társa Nick Griffin, a British National Party korábbi vezére, akit elítéltek már holokauszttagadásért, de rejtett kamerás felvételen Griffin „gonosz vallásnak” nevezi az iszlámot, és kijelenti: álma, hogy géppuskából zúdít „egymillió lövedéket” a mecsetből kijövő muszlimokra. „Nincs más vágyam, mint az, hogy pakikat lődözzek halomra.” Griffin a Soros-ellenes konferencia után mondta azt a 444.hu-nak, hogy hamarosan Magyarországra költözik. (Mellékszál, de a legradikálisabb angol szélsőjobboldali párt, a Britain First második embere, Jayda Fransen 2015-ben Budapesten alapított céget, ám februárban ennek adószámát felfüggesztette a NAV.)

Fiatal vloggerek

Budapest olyanok számára is vonzó, akiknek még nincs nevük az alt-rightos közegben. Ilyen vlogger a francia Willem Nassau, aki szintén itt él, és tanácsokat ad a Magyarországra költözéshez. Ennél azonban súlyosabb dolgokra is képes Nassau, aki egészen zavarba ejtő sztorit „tálalt” pár napja. A fiatalember saját „nyomozását” csak sugargate-nek keresztelte, utalva az amerikai választási kampány egyik legnagyobb kamusztorijára, a pizzagate-re; arra a kitalációra, miszerint Clinton és kampányfőnöke egy pizzériában molesztáltak volna gyerekeket. A képtelenség ellenére a „pizzagate” természetesen több millió emberhez jutott el, sikeresen növelve Clinton elutasítottságát.

Nassau az Oktogon közelében eszelte ki a saját sugargate-jét. Egy édességboltban szerinte óriási „pedofilhálózat működik, úgy hiszem, Soros György finanszírozásában”. Kamerájával közelítve a bolt felé, ilyeneket mondott: „Ez egy katasztrófa. Rengeteg gyerek megy be ide, és még csak nem is tudnak róla, hogy hamarosan Sorosék elrabolják őket.” Nassau ezután bemegy az üzletbe bizonyítékokat gyűjteni, a kamerát csak akkor kapcsolja vissza, amikor visszatér az utcára. „Ijesztő volt, teljes katasztrófa. Ez olyan hely, ahol érzed, valami nincs rendben. Nem tudod, mi, de érzed. Egyszerűen nem jó az atmoszféra.” Sátánista rajzokat és egy csomó gyereket talált a boltban, ami megrémisztette, de megígérte, hamarosan visszatér a helyszínre, hogy Sorosék terhére újabb bizonyítékokat gyűjtsön.

Mészáros Melissa

Mészáros Melissa

 

Mészáros Melissa szüleivel sokáig New Jerseyben élt, a 2000-es években tértek haza Magyarországra, a lány ma is Győrben lakik. Vloggerkedik, valamint segít a Budapesten élő Daniel Fribergnek (róla keretes írásunkban olvashat) és Tor Westmannak az altright.com-ot szerkeszteni, emellett fordít is. (Mészárost felkerestük, de nem kívánt nyilatkozni.) Egy interjúban azt mondja, „biztos vagyok benne, hogy a jobbos amerikaiak mindent megtalálnak Budapesten, amit keresnek, vagy egy kisebb városban, faluban, ahol az emberek még inkább konzervatívak”. Magyarországon jó, hogy a „nők sikkesek és nőiesek, a férfiak keményen dolgoznak, és úgy viselkednek, ahogy egy férfinak viselkednie kell”. Az alt­right.com-on és a YouTube-on is láthatók Mészáros angol videói: ezekben ekézi a feministákat vagy a menekülteket. Egyszer Győrben elment „migránst vadászni”, ami abból állt, hogy két színes bőrű srácot óvatosan követett, majd hazament. Mészáros sokat mosolyog, és elégedett az Orbán-rendszerrel (bár sokallja a korrupciót), egyszer azt is bevallotta, min tépelődik olykor: „Néha igazán nem tudom eldönteni, hogy a migránsok vagy a liberálisok irritálnak jobban.”

És franciák is

A magyarok közül Almássy Ferenc ismeri legjobban a Budapesten táborozó szélsőjobboldali közeget, maga is tagja a sokszínű társaságnak. Évekkel ezelőtt érkezett Magyarországra, korábban Párizsban élt (édesanyja magyar, édesapja francia), de szerinte Franciaországban annyira rossz irányba tartanak a dolgok (bevándorlás, multikulturalizmus stb.), hogy ott nincs jövő.

Almássy Ferenc

Almássy Ferenc

 

Úgy véli, társasága tagjai afféle előfutárok, akik „tapossák az ösvényt valami új előtt”. Rendszeresen találkoznak Budapesten, tartják a kapcsolatot, többen médiavállalkozást visznek, „segítünk egymásnak, küldünk egymásnak anyagot, kontaktokat”. Ám ezen túl sok mindenben nem hasonlít egymásra egy-egy személy. „Valaki mélyen vallásos, más nem. Én távol tartom magam a fehér felsőbbrendűségről szóló tanoktól, más nem. Egy azonban közös bennünk, erkölcsileg illiberálisok vagyunk. Azaz elutasítjuk a feminizmust, a migrációt és a szociális liberalizmust.” Almássy hangsúlyozza, hogy mennyire rühelli a liberalizmust, így megkérdem tőle, mit gondol a jogegyenlőségről. Erre azt mondja, szerinte minden attól függ, ki mennyit tesz a társadalomért, ennek fejében kéne a társadalomnak „viszonoznia” ezt. Általános választójog? – kérdem. Almássy szerint ez az intézmény egy tévedés, aki ugyanis afféle „passzív állampolgár”, az a közügyekbe inkább ne szóljon bele. Megkérdem, Orbántól függetlenül használja-e illiberális szót, tudniillik bár a terminus Orbán előtt is létezett (Fareed Zakaria újságíró még 1997-ben közölt Az illiberális demokrácia felemelkedéséről cikket a Foreign Affairsben), újabb karriert akkor futott be, amikor a kormányfő 2014-ben Tusnádfürdőn bedobta. Almássy ezt elismeri: „Orbán különleges politikus, az unión belül senki sem mer így beszélni, nem véletlenül lett Budapest a kedvenc helye ennek a közegnek, ráadásul itt élni mégiscsak kényelmesebb, mint Moszkvában. Relatíve olcsó, és jól lehet utazni, akár keletre, akár nyugatra.” Almássy segít annak, aki ideköltözne, „egyfajta gravitációja lett Budapestnek. Egyre többen és többen jönnek ide”, nemcsak ismert szélsőjobboldaliak, de civilek is. A magát független újságíróként meghatározó Almássy egy honlapot üzemeltet (visegradpost.com), amely önálló közép-európai pólus kialakulását segítené. Magyar állami forrásból is szerezne hozzá támogatást, ezért pályázni is fog, elmondása szerint a Fideszen és a Jobbikon belül is vannak kapcsolatai politikusokkal. Meg nem erősített információink szerint szintén Franciaországból bukkant fel Budapesten a Le Pent pártoló, bevándorlóellenes Suavelos-csoport, ők honlapot üzemeltetnek és úgy tudjuk, ingatlanbefektetésben gondolkodnak.

Kockázatok

De mi következik mindebből? Jelent-e veszélyt e személyek budapesti tartózkodása? Jóllehet majd mindegyik szereplő folytat médiatevékenységet, ezek többsége nem ér el széles tömegeket, Paul Ramsey tízezer körüli nézettsége kiemelkedőnek számít e körben – azaz e jelenséget elsőre hiba lenne túlbecsülni. Csakhogy: az álhírek világában könnyen előfordul, hogy egy már első látásra is nyilvánvalóan nonszensz manipuláció váratlanul pörögni kezd a közösségi médiában, és beverekszi magát az ilyen tartalomra hajlamos olvasók fejébe. Egyelőre azonban csak Dowsonhoz köthető magyar nyelvű oldal. Mások ha nem Budapesten, akkor máshol gyártanák angol nyelvű anyagaikat – nem itt keresendő tehát a fő kockázati tényező.

Az a tény, hogy a Nemzeti Arcvonal gyakorlataira orosz ügynökök jártak, megmutatta, hogy a putyini hírszerzés aktív terepnek tekinti Magyarországot. Arról nincs információ, hogy a Kreml Budapesten megkörnyékezte volna ezt a szélsőjobboldali televényt, ám az legalábbis elgondolkodtató, hogy a magyar titkosszolgálat tudhatóan nem sokat tesz a növekvő orosz befolyás ellen – ezt egy korábbi titkosszolga állította nemrég az Indexen. Ez pedig a magyar fővárosban következményekkel is járhat. Vannak óvatosságra intő további esetek is. Például a német Mario Rönsché, akiről pár hónapja derült ki, hogy Magyarországon él, itt van cége, sőt, járt a Parlamentben is, a Jobbik adta neki a belépőt. Rönsch olyan webshopot üzemeltet, amely egy orosz honlapról kínál gumilövedékes fegyvereket, mindemellett a német szélsőjobboldal meghatározó személyisége is. Sokáig olyan Facebook-oldalt szerkesztett, melynek kétmillió követője volt, miközben a bevándorlók elleni fegyverkezésre is felszólított. Rönsch azért választhatta Magyarországot, mert Németországban állítólag közösség elleni uszítás miatt körözik, de webshopjában kínált olyan lőfegyvert, amely hazájában tiltott, nálunk azonban csupán engedélyhez kötött. Dowsonról pedig épp a magyarnarancs.hu-n közöltünk fotót, amelyen a Jobbikhoz köthető Magyar Önvédelmi Mozgalom, illetve a nyíltan neonáci Betyársereg tagjai­val pózol. Utóbbiak mára megalakították saját politikai szárnyukat épp azon a gyűlésen, amelyen Dowson a KTI nevében harminc darab angol taktikai rendőrmellényt ajándékozott nekik. A náci identitását nyíltan vállaló Tyirityán Zsolt vezette betyárokról Dowson azt mondta az N1TV-nek: „Csak mert nagydarabok és kopaszok, nem jelenti azt, hogy ne lehetnének jó fejek, és ne lehetnének a barátaim. Örülök, hogy együttműködhetek velük.” A Betyársereg az elmúlt évben a romák elleni akciói­val hívta fel magára a figyelmet: ki lehetett őket hívni, ha valakinek roma szomszédjával akadt problémája. Amikor arról kérdeztem Dowsont, hogy a neonáci csoporttal miért vette fel a kapcsolatot, nagyon is rá jellemző választ kapok: „Velem nagyon kedvesek voltak. De ha te hívsz meg magadhoz, akkor téged látogatlak meg, és neked leszek a barátod.”

Központi figura

„Te vagy az a göndör hajú baloldali, ugye? Emlékszem a rólam írott cikkedre. Nem tetszett” – kezdi a svéd Daniel Friberg, amikor felhívom. (Lásd: Metapolitikai játszma, Magyar Narancs, 2017. február 2.) Ettől függetlenül szívesen beszélget velem, bár végig hárít. Friberget a március közepi

Daniel Friberg

Daniel Friberg

 

Soros-ellenes konferenciáról kérdezem, ahol Nick Griffin azt állította, Magyarországon „van egy közösség emigrált nacionalistákból, akik itt építik magukat”. Friberg nem számol be új nevekről, Dowsonnal, Griffinnel kétszer találkozott, a velük való kooperációt nem tartja túl valószínűnek, mert a KTI neki túl vallásos, az általa képviselt új jobboldal se a túlzott vallásosságért, se a paganizmusért nincs oda. Véleménye szerint a svédek azért lehetnek túlreprezentálva a magyarországi expat közösségben, mert egyre többen szöknek el „a bukott svéd társadalomból”, amit tönkretett a multikulturalizmus. „Évente több mint ötven­ezer ember hagyja el az országot, hogy Máltán, Spanyolországban, Lengyelországban vagy a balti államokban telepedjen le.” (Más ezt a trendet a munkaerő szabad áramlására vezeti vissza, megemlítve, hogy az elköltözők közül sokan vissza is mennek.) Friberg régóta nem találkozott senkivel a Jobbikból, nem is keresi velük a kapcsolatot, nem ismeri annyira a nyelvet, hogy aktívan politizáljon. Csupán a párttá alakult Identitesszel tart kontaktust, akik olykor elhívják előadni. Nemzetközi patriótagyűlésekről sem tud, külföldiekkel találkozni az International Meeting Poin­ton szokott, ahogy azt általában a Magyarországon élő külföldiek és erasmusos egyetemisták teszik. Friberg afféle központi figuraként jellemezhető ebben a közegben, vállalkozást alapított itt (majd eltiltották a cégvezetéstől), egy ideje Budapestről üzemelteti az altright.com nevű honlapját, melynek amerikai szerkesztője a mozgalomvezető, „Hail Trump”-ozó Richard Spencer.

B. Simon Krisztián

Figyelmébe ajánljuk