Hogy Budapest ne legyen királyság

Belpol

A nemrég módosított budapesti önkormányzati képviseleti rendszer egyenlőtlenségeire hívja fel a figyelmet a TASZ legújabb, Budapest Királyság névre keresztelt kampánya, melynek segítségével a választópolgárok az ombudsmanhoz fordulhatnak jogsérelmük orvoslásáért.

„Az egyenlőtlenség a nyáron megváltozott budapesti önkormányzati rendszer következménye. Míg korábban a Fővárosi Közgyűlés tagjait az önkormányzati választás során külön szavazólappal választhatták meg Budapest lakói, addig most jórészt a kerületi polgármesterek kerülnek a közgyűlésbe, a közgyűlés tagjaira közvetlenül nem lehet szavazni” – mondja Mráz Attila, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Politikai Szabadságjogok Programjának munkatársa, a politikai részvételi jogok szakértője. A különböző kerületek lakóinak szavazata nem egyforma súlyú a közgyűlés tagjainak megválasztásakor. „A kerületek lakosságszáma nagyon eltérő: van olyan, ahol 17 ezer választópolgár van, és van, ahol közel 110 ezer”, így lesz olyan polgármester, akit 17 ezer ember küld a közgyűlésbe és van, akit 110 ezer – érzékelteti a problémát Mráz Attila.

A múlt hét csütörtökön indult civil kampány bemutatója a TASZ-estek a Kolorban programsorozat egyik első állomása volt, ahol a Budapest Királyság lényegének kiemelése mellett a TÁP Színház színészei egy polgármester-jelölti vitát is imitáltak, a közönség pedig egyenlőtlenül súlyozott szavazólapokkal szavazhatott, hogy átérezze a jogsértő döntéshozatalt és annak következményeit. Ám míg a játék során arról vitáztak a jelöltek, vajon a fővárosban egységesen délután négykor zárjanak-e a „romos kocsmák”, addig a való életben ennél súlyosabb döntéseket is hozhatnak a fejünk felett.

false

 

A kampány honlapja egyrészt közérthetően hívja fel a figyelmet az állampolgárokat érő jogsérelemre, másrészt fellépési lehetőséget kínál nekik: a site-on keresztül rendkívül egyszerűen, három lépésben be lehet nyújtani egy panaszt az ombudsmanhoz. A kampány alig egy hete alatt eddig nagyjából hetven panaszt küldtek a honlapon keresztül. Az előre megírt, automatikusan generált szöveg szerkeszthető is, a kampány mindezzel ugyanis eszközt akar biztosítani a panasszal élőknek, és nem helyettük akar cselekedni. „Az állampolgárokban fontos tudatosítani azt, hogy vannak olyan jogérvényesítésre használható intézmények, mint például az ombudsman. A kampány egyik célja az is, hogy más ügyekben is eszébe jusson majd az embereknek: ha egy alapvető joguk sérül, joguk és lehetőségük van írni az ombudsmannak” – magyarázza Mráz. A választójog az állampolgári részvételnek egy különösen fontos, de nem kizárólagos formáját védi; vannak más részvételi jogok is, ilyen a panaszjog. Sokszor ezt azonban nem tudják, vagy nem tudják hatékonyan használni a lakosok.

„Nyáron az Alkotmánybíróság már vizsgálta az új választási rendszert az ellenzéki országgyűlési képviselők beadványa nyomán. Az abban felmerülő szempontok alapján sajnos a testület nem találta aggályosnak az új rendszert. A honlap által generált szöveg azonban új szempontok alapján, új eljárásban ad lehetőséget a rendszer felülvizsgálatára. Elsődleges célunk az, hogy az érintettek panaszai alapján az ombudsman vizsgálatot indítson, és új szempontok alapján hívja fel az AB-t az alkotmányellenes választási rendszer megsemmisítésére” – mondja Mráz Attila.

A kampány részeként Facebook-játékok segítségével is megtudhatják az állampolgárok, mennyire súlyosan érinti őket személyesen a jogsértés, és hol, hogyan, milyen feltételekkel gyakorolhatják jogaikat az önkormányzati választáson.

Figyelmébe ajánljuk