Éjjeli riport

Utca nélkül

  • Vári György
  • 2011. december 2.

Belpol

Az ország közel húsz pontján virrasztottak az utca emberei azokért, akiket mostantól börtönbe csukhatnak, mert nincs hol lakniuk.

Tegnap óta 150 ezer forinttal vagy elzárással lehet büntetni azt, aki az utcán él. A frissen alakult  Börtön Helyett Lakhatást Állampolgári Hálózat több pesti és vidéki helyszínen éjszakai virrasztást

tartott, számítva azokra, akik nem akarják fedél nélküli embertársaikat börtönbe küldeni.

A legjobb szolidaritási programot a Dohány utcai zsinagóga előtti tér kínálta Tamás Gáspár Miklós telefonos szónoklatával, dobszóval és számos vallás képviselőjével. Megérkezésünkkor arról számolnak be a szervezők, hogy a hálózat mai sajtótájékoztatóján szintén vétkeztek a rendeltetésszerű köztérhasználat szigorú előírásai ellen a józsefvárosi önkormányzat épülete előtt, ugyanis bejelentés nélkül kiraktak egy asztalt. A rendőrség szerencsére éber volt: igazoltatta a két aktivistát, és várhatóan szabálysértési eljárást kezdeményeznek majd ellenük. Pár perccel a kezdés előtt 50-en lehetünk, a zenészek hangolnak, amikor a zsinagógával szemközti ház egyik lakója ablakán kiüvöltve biztosítja az egybegyűlteket mélységes utálatáról, ezt a forgalom és a dobok miatt csak száj- és ökölmozgásából lehet kikövetkeztetni. A jelenetre a Munkások Újságának videoriportot készítő Kalmár Szilárd főszerkesztő hívja fel a figyelmünket, és rögtön ad is egy példányt a lap nyomtatott változatából. A címlapon az a zuglói hajléktalan, aki a Papcsákék által eldózerolt viskóját siratja. TGM-et Langer Ármin szervező hívja fel, ő közvetíti a telefonos szónoklatot. Azt mondja, hogy minden emberi lény méltán tarthat számot egy sarokra, ahol megalhat, ahol elzárkózhat a külvilág elől, és amely megóvja a hidegtől és „a vadállatoktól”. Erős, egyszerű szavait spontán szavalókórus veszi ajkára, a néhány, magyarul nem tudó jelenlévő kedvéért angolul is.

 

 

hajlektalan


 

Fotó: ND

 

A következő felszólaló, Mérő Mátyás, a Krisna tudatú hívők képviseletében csatlakozott a rendezvényhez. Vallási megfontolásból, azaz nem tekinti politikai kiállásnak, hogy itt van. Még megvárjuk a hajléktalan homoszexuálisokról szónokló Dombos Tamás CEU-oktatót, és mielőtt még úgy vélnénk, hogy ez megint valami balos túlérzékenykedés, kiderül, hogy angolszász kutatások szerint jelentősen felülreprezentáltak a melegek az utcán élők közt. Vonzalmaikat elfogadni képtelen családjuk teheti őket az utcára, kényszerházasságaik végződhetnek könnyen így, és még az ellátórendszer is kilökheti őket magából, ahogy ez itthon is gyakran megtörténik. Az előadás után átnézünk a Gödörhöz, ahol a Kónya–Árok-féle Szolidaritás Mozgalom aktivistái virrasztanak jórészt, körülbelül hatvanan. Aztán megérkezik a születésnapos Bárdos Deák Ágnes, akinek a Gödörben lesz koncertje, ám mikor megtudja, mi végre a tüntetés, mikrofont és hangosítást kér, és elénekli a téren a Kontroll Csoporttól többek között a Ma háború van, holnap béke című számot. Fájóan aktuális. Ebben az országban, ebben az órában” Pécsett, Ózdon, Devecserben százak fagyoskodnak szolidaritásból. Itt kevesen vagyunk, de a járókelők érdeklődők és kedvesek, úgy tűnik, az utca embere nem támogatja az „utca emberének” porig alázását.

 

 

hajlektalan


 

Fotó: ND

 

Visszasétálunk a zsinagógához. Itt ihletetten prédikál pár tucat fős közönségének Szűcs Balázs református lelkipásztor arról a galileai csavargóról  – ha tetszik, akkor csövesről –, aki azért vált emberré, hogy osztozzon nyomorúságunkban. Beáll a csend, aztán a csendrendelet, csak a Gödörnél zajlik az élet. Tizenegy után végleg kiürül a Herzl Tivadar tér, a hírek szerint a régi Moszkván és a Bakáts téren kitartanak hajnalig. A vidéki helyszínekről is hazamentek már a szervezők szerint, Devecserről tudni a legtöbbet, az ottaniak, mint mondják, azért csatlakoztak, mert volt alkalmuk tavaly megtapasztalni a földönfutóvá válást. Hazafele próbáljuk ezt a gonosz törvényt megérteni. Egyedüli magyarázatnak az kínálkozik, hogy ez a minden tekintetben impotensnek bizonyult hatalom csak a legkiszolgáltatottabbakkal szemben képes már – legalább önmaga előtt – a határozottság, keménykezűség látszatát kelteni.

Figyelmébe ajánljuk