Hogyan szorítható vissza az ittas vezetés?

Belpol

Bár a statisztikák csökkenő tendenciát mutatnak, még mindig nagyon sokan ülnek ittasan autóba és vezetnek. Országosan legtöbben Bács-Kiskun, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ülnek volán mögé alkoholfogyaszrtás után, és okoznak így balesetet.

Szinte nincs olyan nap Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem, hogy ne tájékoztatna a rendőrség arról, hány ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból. Az egyik esetről részletesen is beszámoltak. Ezek szerint a Szolnoki Rendőrkapitányság eljárást indított járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy helyi lakos ellen. Az 58 éves férfi személygépkocsival közlekedett január 4-én 23 óra 40 perc körül Szolnokon az Ady Endre úton. Felhajtott a járdaszigetre, kidöntötte a jelzőtáblát, majd egy közeli parkolóban állt meg. A rendőrök a férfival szemben alkoholszondát alkalmaztak, ami pozitív eredményt mutatott, ezért előállították további mintavételre. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a sofőr nem rendelkezik vezetői engedéllyel, korábban ittas vezetés miatt eltiltották a vezetéstől. A baleset során a gépkocsivezető könnyű sérülést szenvedett.      

Számos további esetet lehetne sorolni a megyéből, de az ország többi részéből is. Ám egy példából is könnyen megállapítható, sokan veszik könnyedén, hogy némi alkohol fogyasztása után kocsiba pattannak és elindulnak valamerre. Hogy hol állnak meg, az már kétséges, amint azt jól jellemzi a következő, már bírói szakban lévő eset.

A Szolnoki Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat egy törökszentmiklósi férfi ellen, aki alig fél év alatt három olyan autót tört össze ittasan, amelyekkel a tulajdonosaik engedélye nélkül közlekedett. A vádirat szerint a 28 éves, ittas járművezetés miatt már többször büntetett férfi első esetben 2021. január 14-én este Törökszentmiklóson vezette testvére engedélye nélkül annak személygépkocsiját. Kizárólag ittassága miatt letért az úttestről, nekihajtott egy út menti akácfának, amit ki is tört, majd a vízelvezető árokban állt meg az összetört kocsival. Második alkalommal, 2021. február 20-án a déli órákban Törökszentmiklóson, egy lezáratlanul az utcán parkoló tehergépkocsit szemelt ki magának. A mit sem sejtő tulajdonos által a gyújtáskapcsolóban hagyott kulccsal beindította a járművet és vezette, amíg ittassága miatt ezzel a kocsival is lehaladt az útról és újfent akácfának ütközve, a vizesárokban állt meg. Végül 2021. június 5-én este Törökszentmiklóson, ugyancsak egy lezáratlanul parkoló személygépkocsiba szállt be, s a benne hagyott indítókulccsal indította el a járművet. A már ismert forgatókönyv szerint elvesztette uralmát a jármű felett. Ez esetben egy út szélén parkoló gépkocsiba hajtott bele. Mindkét autó összetört. 

A járási ügyészség vádiratában börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság a közügyek gyakorlásától határozott időre, míg a járművezetéstől véglegesen tiltsa el a férfit. 

Mi következik az esetből? Hogy Törökszentmiklóson sok az út menti akácfa, vagy a vizesárok, a slusszkulccsal parkoló autó, netán vannak, akik fittyet hánynak a szabályokra? 

Az esetek kapcsán az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) fordultunk. Mi a trend, hány ittas vezetőt szűrnek ki a forgalomból naponta a rendőrök országosan? - kérdeztük.

Az ORFK szerint csökkenő a tendencia.

Az adatokból megtudhattuk, hogy a rendőrség által végzett, pozitív eredményű ittasságellenőrzések napi átlaga 2010-ben 121 volt, de 2021-re ez a szám 57-re olvadt. Az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek aránya a 2010-es 11,5 százalékról 8,6-ra csökkent. Az ilyen balesetek száma 2021 novemberével bezárólag országosan 1101 volt, ami 12,5 százalékkal kevesebb az azt megelőző évi január-november havinál. Az 1101 eset pedig jóval kevesebb a 2010 januárja és novemberi közötti 1777-nél. 

Arra is rákérdeztünk, hány esetben alkalmaztak alkoholszondát? 2010 januárja és novembere között 1 168 592 esetben, míg ugyanezen időszak alatt, de már 2021-ben 1 648 010-szer, ami azt mutatja, hogy jóval több esetben került elő a szonda tavaly, mint 2010-ben. 

Az ORFK válaszából azt is megtudhattuk, hogy melyik a "legittasabb" megye. Mint közölték, a korábbi évek átlagai alapján Bács-Kiskun, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek aránya.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lehetne a még inkább visszatartó erő az ittas vezetés visszaszorítására, az ORFK azt felelte, hogy folyamatos balesetmegelőzési tevékenységet végeznek. Ennek során felhívják a figyelmet arra, hogy senki ne üljön ittasan a volán mögé, valamint olyan járműbe sem, melyet ittas személy vezet. Mindenkitől azt kérik, hogy ha ilyen helyzetbe kerül, hívja fel az ittas állapotban lévő személy figyelmét, hogy tartózkodjon a gépjármű vezetésétől.

A hatályos jogszabályok értelmében 2021. május 14-től bűncselekmény a járművezetés az eltiltás hatálya alatt, illetve elzárással is sújtható szabálysértés az engedély nélküli járművezetés. Az ORFK kiemelte, az ittas járművezetőkkel szemben zéró toleranciát hirdettek. A rendőrség az egyéni felelősség hangsúlyozásával, folyamatos prevenciós munkával és a jogszabályi környezet megteremtésével fellépett és továbbra is fellép az ittas járművezetőkkel szemben. 

Az ittas vezetés súlyos következményére hívta fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is tavaly decemberben készült videójában. A 29 éves Róbert esetét tették közzé, akinek vérében az esti italozást követően még maradt alkohol. Másnap autóba ült, de karambolozott. Két halott, 2 fogyatékkal élő, 1 súlyos sérült, 6 tönkrement család, 5 év szabadságvesztés – ez lett a vége.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.