Hollik István: aki nem tesz a Parlament alakuló ülésén esküt, nem viselhet semmilyen tisztséget sem majd

  • narancs.hu
  • 2022. április 26.

Belpol

Azt mondja a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy nem árulnak zsákbamacskát.

Rövid, egyetlen képes üzenetből álló bejegyzést tett ki közösségi oldalára Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Ebben azt írja, hogy „aki nem tesz a Parlament alakuló ülésén esküt, nem viselhet semmilyen tisztséget sem majd”. Alighanem arra az ellenzéki oldalon zajló vitára reagál ezzel a politikus, ami a parlamenti mandátumok felvétele, az országházi alapulóülésen való megjelenés, illetve a bizottsági és egyéb parlamenti tevékenységek körül bontakozott ki az április 3-i választás óta.

A Magyar Narancsnak nyilatkozott Hadházy Ákos képviselő is a közelmúltban, a Zuglóban egyéni mandátumot szerző politikus szerint az ellenzéki képviselőknek csak bizonyos feltételek teljesülése után lenne szabad részt venniük a parlament alakuló ülésén. A politikus szerint ugyanis azon túl, hogy a választás nem volt valódi, fair és demokratikus, a megválasztott ellenzéki képviselőknek nincsenek meg az ahhoz szükséges feltételei, hogy elvégezzék a parlamenti munkájukat, azaz, hogy a hatalmat ellenőrizzék.

 

Hadházy szerint az elfogadhatatlan helyzet jelzésére szimbolikus gesztusokra lesz szükség, és ezek közé tartozhat a parlament alakuló ülésének a bojkottálása, illetve a parlamenten kívüli munka előtérbe helyezése. Ahogy a képviselő fogalmazott: „attól, hogy a parlamentben interpellálgatunk, törvényjavaslatokról szavazunk, esetleg magunk is beadunk törvényjavaslatokat, semmivel nem leszünk előrébb, tehát semmit nem veszítünk azzal, ha ezt a dolgot otthagyjuk.

Viszont nagyon sokat veszíthetünk azzal, ha a látszatát fenntartjuk, hogy ez demokrácia lenne.”

Hollik István bejegyzése alighanem az ellenzék készülő szimbolikus ellenállásának az ellehetetlenítésére irányuló kormányzati szándékot fejezi ki a maga tömörségében is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.