Hollik István szerint átdolgozzák az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt

  • narancs.hu
  • 2020. november 10.

Belpol

Mindenben lesz megállapodás az orvosokkal és a törvényjavaslat vissza fog kerülni az országgyűlés elé.

"Minden orvos biztos lehet abban, hogy őket az egész változás csak pozitívan fogja érinteni" - mondta el Hollik István az ATV Csatt című műsorában hétfő este. A Fidesz kommunikációs igazgatója az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről beszélt és elmondta, jelenleg is zajlanak a tárgyalások a részletszabályozásokat illetően és szerinte meg is fognak egyezni.

Az új törvényt október 6-án fogadta el az Országgyűlés és november 19-én lép életbe. Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók többek között

  • az egy (plusz egy) évre történő kirendelés,
  • és a másod- és harmadállások engedélyhez kötése

miatt nem tudják elfogadni a törvényt. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felméréseiből jól látszik: ha változtatás nélkül lép hatályba a törvény, több ezer orvos és szakdolgozó nem lesz hajlandó aláírni a jogviszonyt január elsején.

Az illetékes kamarák és szakszervezetek ezért folyamatosan küldik észrevételeiket és módosító javaslataikat a döntéshozóknak.

Hollik most úgy fogalmazott: a vezényléstől a magánpraxis és a kórházban elvégzett munka összehangolásáig mindenben lesz megállapodás. Majd hozzátette, hogy az átdolgozott törvényjavaslat vissza fog kerülni az országgyűlés elé.

Nem kérnek az egészségügyi dolgozók a feudális viszonyokból

Két hete fogadták el az új egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó törvényt az Országgyűlésben. Azóta számos kritika érte, a tiltakozás formálódik. „Kitalálták, hogy ez egy zsoldoshadsereg, és mindenki oda megy, ahova mondják - nyilatkozta lapunknak egy fővárosban dolgozó infektológus a nemrégiben elfogadott egészségügyi törvényről. - Az orvosoknak nem lesz választási lehetősége.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?