A Huawei közreműködésével épül Magyarországon az 5G hálózat

  • narancs.hu
  • 2019. november 5.

Belpol

Amerikának ez nem fog tetszeni.

A Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat közreműködésével épül ki Magyarországon az ötödik generációs (5G) hálózat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban, a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A második Kínai Nemzetközi Import Expó (CIIE) nyitónapján megrendezett fórum digitalizációról és e-kereskedelemről szóló részén a külügyminiszter kiemelte: Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon, az egyetlen feltétel, amelyet szab, hogy tartsák be országunk törvényeit és előírásait.

Az 5G hálózat kiépítéséről tudatta: a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.

false

 

Fotó: MTI

 

Szijjártó elmondása szerint Magyarország egyebek mellett az Európai Unión belül a legalacsonyabb adókulcsokkal, különféle kedvezményekkel, és támogatásokkal vonzza a külföldi befektetőket, akik új technológiákat hozhatnak ide, elősegítve a digitalizációt, az ipar 4.0-ára való átállást, és a dolgok internete (IoT - a világhálón keresztül egymással kommunikáló eszközök) fejlesztését.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Huaweit az Egyesült Államok kormánya nemzetbiztonsági kockázatnak tartja, ezért először szankciókat vezettek be a cég ellen, majd többször felfüggesztették azokat, végül arra kérték szövetségeseiket is, hogy ők se szavazzanak bizalmat a cégnek. A Huawei tagadja az USA által felhozott vádakat.

Erről és a Digitális Selyemútról bővebben két részes cikksorozatunkban számoltunk be.

Épül az Új Selyemút: így zajlik a kínai soft power kiépítése

Öt éve épül az Új Selyemút, amelyen elsősorban Kína masírozna a globális nagyhatalmak közé. A nyugati világ gyanakodva nézi az egyre több területen taroló ázsiai országot. Az évszázad kezdeményezése, amelyhez világszerte már 157 ország és nemzetközi szervezet csatlakozott; becslések szerint 2027-ig 1300 milliárd dollárnyi beruházás valósul meg, de az ambiciózus tervek 2049-ig szólnak - ez Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkárának nagy álma.

Épül a kínai birodalom, folyik a finom gyarmatosítás: mi vár Magyarországra?

Az Új Selyemút, amellyel Kína befolyása tovább nőne, nem korlátozódik az építkezésekre. A Digitális Selyemút miatt pedig nem véletlen, hogy Amerika a Huaweire támadt. Az üzletből Magyarország sem marad ki: szívesen látott vendég a máshonnan kitiltott Huawei, a legdrágább beruházásból pedig Mészáros Lőrincnek is jut.

Figyelmébe ajánljuk