Hűtlen kezeléssel vádolja Karcag vezetését a "Sámándob" tervezője

  • narancs.hu
  • 2023. június 30.

Belpol

A pavilont Karcagon állítják fel újra, de a korábbi acélelemeket hagyták szétrohadni, ezért a tervező az Integritás Hatósághoz fordult. 

Bejelentést tett az Integritás Hatóságnál Sárkány Sándor, a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának tervezője a „Sámándob” nettó 3,8 milliárd forintot felemésztő újjáépítésének ügyében – írja az Átlátszó.

A "Sámándob" néven ismert pavilont 2015-ben Olaszországban állították fel először több mint 2 milliárd forintért, majd a magyar kormány úgy döntött, hogy hazahozza, végül Karcagra szánták "sztyeppemúzeumnak".

A pavilon nagy része fából készült, ami a pavilon tervezője, Sárkány Sándor szerint még külföldön szétrohadt. A vasszerkezet 2017-ben jutott el Karcagra, de mivel sokáig nem volt elég pénze az önkormányzatnak, hogy újból felépítsék, így addig egy cég telephelyén tárolták. 

A Sámándob újbóli felállítása 2020-ban még 2,6 milliárdba került volna, de a karcagi önkormányzatnak akkor nem volt rá pénze, 2021-ben pedig már nettó 3,8 milliárd forintért vállalta a munkát a budapesti Zeron Zrt. és a székesfehérvári Peszter Kft. konzorciuma. A közbeszerzési felhívás szövegében az szerepelt, hogy „a teherhordó acél- elemei (a lebontott pavilonból származó egyedi acél termékek kötelezően felhasználandóként kalkulálandók) az Ajánlatkérő rendelkezésére állnak, ezeket Ajánlatkérő megrendelői szolgáltatásként térítésmentesen biztosítja a beruházás megvalósításához”. 

Mivel azonban a karcagi önkormányzat a szabad ég alatt, évekig hagyta rozsdásodni a pavilon elemeit, így nem lehetett azokat visszaépíteni. Sárkány Sándor, a pavilon főtervezője beadványában az Integritás Hatóságnál most az elmaradt újjáépítés kivizsgálását kéri, szerinte ugyanis a nem megfelelő tárolással „hűtlen kezelést elkövetők felelősségre vonása politikai alapon elmaradt”. 

Sárkány szerint a Sámándob Karcagra kerülésekor szigorú feltételekhez kötötték, hogy hogyan lehet tárolni az épület acélszerkezetét, de ezt nem tartották be, a szabad ég alatt rohasztották azt, ezért „Karcag elöljárói a hűtlen kezelést bizonyíthatóan elkövették. A közpénz hatékony és észszerű felhasználása, törvényessége nem valósult meg”.

Az önkormányzat honlapjára feltöltött táblázat szerint a NÉPSZER Nagykunsági Építő és Szerelő Kft.-vel kötöttek bérleti szerződésst a bontott építési anyagok lerakodására és raktározására, bruttó 46 millióért: 2017 és 2022 között bruttó 41 millió forintot költöttek az épület elemeinek raktározására, a 2017-es lerakodás 5 millió forintba került.

Azt nem tudni, milyen felhasználható része maradt az eredeti pavilonnak és mit építettek be, mi az, amit lefestettek, és mi az, amit újragyártottak, ugyanis a vállalkozó egy korábbi levele szerint bizonyosan van olyan is, amit újra kellett gyártani. A Sámándob 2023 március óta már szerkezetkészen áll Karcag városában, a kivitelezés határidejét viszont már meghosszabbították, az épületnek elvileg augusztusra kellene elkészülnie.

Mint ismert, az Integritás Hatóság létrejöttét az Európai Unió szorgalmazta az uniós támogatások lehívásának feltételeként, a szervezet feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása, bár büntetőeljárást nem folytathat és vádat sem emelhet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk