HVG: Újabb uniós testületben helyezkedik a Fidesz

  • 2021. október 13.

Belpol

Az EU régiós és önkormányzati bizottságában is új barátokat talált magának a Fidesz delegációja, hátrahagyva a Néppártot.

„Forrásaim szerint a Fidesz delegációja távozott az Európai Unió Régiók Bizottságában az Európai Néppárt frakciójából és az EU-szkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában fognak tovább politizálni" – adta hírül Facebook-oldalán Ujhelyi István MSZP-s EP képviselő.

 A hvg.hu a bizottság honlapján is ellenőrizte és helyesnek találta Ujhelyi csoportváltásra vonatkozó értesülését. A fideszesek frakciót cseréltek: eddig a legtöbb képviselővel rendelkező néppárti csoportban foglaltak helyet, most azonban a hat közül a negyedik legnagyobb frakcióban ülnek, a fideszes csatlakozókkal együtt 32-en vannak, a néppárton kívül a szociáldemokratáknak és a librálisoknak is több képviselőjük van. (A rendes tagokat számolva: Néppárt 110, szocdemek 92, liberálisok 50 fő.)

 Mint a portál felidézi, az Európai Parlamentben a Fidesz a sorozatos botrányok után idén év elején lépett ki az Európai Néppárt frakciójából.

Az EP-ben azonban azóta is függetlenként politizálnak, vállalva ezzel, hogy befolyásos parlamenti pozíciókat, illetve megszólalási, képviseleti lehetőségeket veszítettek el. A fideszes delegáció előtt három lehetséges utat szoktak említeni:

  • csatlakoznak a lengyel kormánypárti képviselők által irányított ECR-frakcióhoz,
  • vagy a szélsőjobbos Identitás és Demokrácia csoport tagjai lesznek, ahol tárt karokkal várják őket,
  • vagy főként az előbbi két csoport tagjaira támaszkodva egy önálló, de létszámában nem befolyásos képviselőcsoportot hoznak létre, aminek köszönhetően az ECR- és az ID-frakció minden bizonnyal megszűnik.

Ujhelyi István szerint egyértelmű, hogy az EU-val háborút viselő, lengyel kormánypártiakat is sorai között tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjában fogják folytatni a fideszesek. "Most már világos, hogy csak idő kérdése és megérkeznek oda. Összenő, ami összetartozik" - írta az EP-képviselő.

 

A Régiók Európai Bizottsága az Európai Unió régióinak és városainak szószólója. Az Európai Unió különböző részein működő helyi és regionális önkormányzatokat képviseli, és tanácsokat ad azokkal az új jogszabályokkal kapcsolatban, amelyek hatással vannak a régiókra és a városokra (az uniós joganyag 70 százaléka ilyen).

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk